ד"ר יונתן פיינטוך
תלמוד; תלמוד בבלי; ספרות חז"ל; אגדה; מדרש
קורות חיים
ד"ר יונתן פיינטוך הוא בעל תואר ראשון במדעי הרפואה מהאוניברסיטה העברית, ותואר שני ושלישי בתלמוד מאוניברסיטת בר-אילן. עבודת הדוקטור שלו, 'מעשי חכמים והסוגיות המכילות אותם במסכת נזיקין (בבלי)' (אוניברסיטת בר-אילן, 2008), נכתבה בהנחיית פרופ' לייב מוסקוביץ. ד"ר פיינטוך מלמד בביה"ס ללימודי יסוד ביהדות החל משנת 2009.
תחומי המחקר וההוראה העיקריים של ד"ר פיינטוך הם ספרות אגדה והמדרש, והיחסים בין אגדה להלכה בתלמוד.
מאמריו ושני ספריו ("פנים אל פנים: שזירת ההלכה והאגדה בתלמוד ההבלי" (2019) ו"כי בענן אראה – אגדה והלכה במסכת יומא" (2021) כוללים ניתוחים של אגדות רבות בתלמוד וקריאתן בהקשרן ההלכתי הרחב, ולאחרונה פרסם יחד עם פרופ' ג'פרי רובנשטיין מאוניברסיטת ניו יורק מאמר מקיף ומתודולוגי שסוקר את סוגי האגדה השונים בתלמודים וסוגי הקשרים שהם מקיימים עם הקשרן ההלכתי בספר The Literature of the Sages: A Re-Visioning (2022).
בנוסף, הרב ד"ר פיינטוך משמש כרב קהילה בקהילת "אילנא דחיי" בקטמונים, ירושלים, שהוא הקים ומנהיג יחד עם אשתו, הרבנית כרמית פיינטוך. הוא גם מלמד אגדה וחסידות בכמה בתי מדרש, ביניהם בית המדרש הגבוה לנשים במגדל עוז.
מחקר
תלמוד; תלמוד בבלי; ספרות חז"ל; אגדה; מדרש
קורסים
02-048 ספרות חז"ל: היווצרות, אישים, גישות ופולמוסים
בקורס זה נעסוק בהתפתחות הראשונית של התורה שבעל פה – התפתחות מרתקת שמתחילה בשינוי גדול שעובר על עם ישראל במעבר מבית ראשון לבית שני, וממשיכה בתמורות שאחרי חורבן בית שני. נעסוק בדמויות מרכזיות בתהליך הזה, בפולמוסים מרתקים עם כתות שונות וקבוצות נוספות בתוך ומחוץ לעם ישראל, ובמחשבות על היחס בין מסורת לחידוש בכלל ביהדות.
02-505/ 02-504 סדנה הלכה ואגדה בתלמוד הבבלי – קונפליקט או השלמה – בין אדם לחבירו ולחברה/בין אדם לעולם ולבוראו
זוהי סדנה שבה נעסוק בקבוצה קטנה בלימוד של סיפורים שיצרו חז"ל בתלמוד. הסיפורים הם חלון מרתק לתוך העולם של החכמים ויתר האנשים שחיו בתקופה, נדבר עליהם, וגם על איך הם פוגשים אותנו, ורלוונטיים לחיינו בעולם שקיים מאות שנים אחרי שהסיפורים נוצרו. הסיפורים גם נמצאים בתוך חיבור של חוק – הלכה – התלמוד הבבלי, ונדבר על המפגש המרתק בין ההלכה לאגדה – בין החוק לסיפור – איך הם משפיעים אחד על השני?
02-998 מושגי יסוד ביהדות
זהו קורס מתוקשב, שמומלץ לסטודנטים שבאים ללא הרבה רקע ביהדות. יש שתי וריאציות של הקורס – בסיסי (סמסטריאלי) ומעמיק. הקורס מעניק בסיס ויישור קו להרבה מושגים בסיסיים ביהדות שיש לגביהם הרבה פעמים בציבור ידע חלקי או מוטעה, ועוזר להבין את המשמעות של המושגים האלה – נעסוק במעגל השנה ולוח השנה, בחיי היומיום ומעגל החיים ועוד. נראה איך התפתחו הרבה מהתחומים הקיימים היום כמו תפילות או מנהגי החגים, וגם נעמיק במשמעות הדברים בחלק מהנושאים. בפורומים בקורס נשוחח יחד עם המשמעויות האקטואליות ועל הגישות השונות למצוות היהדות בעידן המודרני שאנחנו חיים בו. הקורס הזה מאפשר תשתית של ידע שעוזרת מאד למי שבא בלי רקע גדול ביהדות להתמצא טוב יותר ולהיות בנקודת התחלה טובה יותר בקורסים האחרים ביהדות שיושבים על הבסיס הזה.
תאריך עדכון אחרון : 16/09/2024