סדרת הרצאות תשפ"ו 'יהדות פוגשת ישראליות' - סוגיות בוערות בחברה הישראלית

יהדות פוגשת ישראליות
תאריך

יהדות פוגשת ישראליות, סדרת הרצאות סמסטר א' תשפ"ו

  ההרצאה הקרובה:  הרצאה מס'  5

  יהדות וממלכתיות: החברה החרדתית והגיוס לצבא

  יום שלישי, י"ז בטבת תשפ"ו 06.01.26

  מרצה אורח:

  הרב אליהו מאיר פייבלזון, ראש בית המדרש פתחי עולם

 

תמצית הרצאות סמסטר א' תשפ"ו

הרצאה מס'  4

יהדות ומגדר: פמיניזם דתי

יום שלישי, י"ט בכסלו תשפ"ו 9.12.25

פרופ' רונית עיר שי, התכנית ללימודי מגדר, אוניברסיטת בר אילן

הרבנית ד"ר לאה ויזל, ראשת המדרשה באוניברסיטת בר-אילן

הרצאה מספר 4 בסדרת ההרצאות 'יהדות פוגשת ישראליות' הוקדשה לדיון בפמיניזם הדתי-יהודי.
בהרצאה התנהל שיח מרתק בין שתי נשים הרואות עצמן דתיות פמיניסטיות: פרופ' רונית עיר-שי, מהתוכנית למגדר בבר-אילן וחברת סגל בה כיום, והרבנית ד"ר לאה ויזל, ראשת המדרשה לנשים בבר אילן.
שתיהן הציגו את תפיסותיהן באשר לטיבו של הפמיניזם הדתי, כל אחת מנקודת מבטה, מחקריה ופעלה האקטיביסטי בעולם הדתי.
הדיאלוג שהתפתח ביניהן העמיד במרכז שאלות מהותיות כמו: האם המסורת היהודית יכולה להכיל ערכים של צדק ושוויון מגדריים?  האם האתגרים שמציב הפמיניזם להלכה היהודית סותרים את האפשרות של פמיניזם דתי יהודי? האם ניתן להשתייך בו זמנית לקהילת הפמיניסטיות ולקהילת נאמנות המסורת ההלכתית ?
הרבנית ד"ר לאה ויזל הציגה עצמה בתור "דתייה פמיניסטית" (בסדר הזה) ובסיום אף תהתה האם הצירוף אפשרי בכלל. מנגד, פרופ' עיר-שי טענה כי לא רק שהצירוף אפשרי, אלא הוא מתבקש והכרחי. היא סקרה ביקורות פמיניסטיות על היהדות, הציגה את מרחבי השינוי שחולל הפמיניזם הדתי בעשורים האחרונים, וגם את החסמים הנרטיבים והתיאולוגים המאתגרים את התפתחות ההלכה באופן שיתאים ויאפשר פמיניזם דתי. בסיום, הציעה כיווני התמודדות עם האתגרים הללו באמצעות פרשנות פמיניסטית למקורות המסורת היהודית, שאינה סותרת את המקורות ההלכתיים ואשר עולה בקנה אחד עם אופני הפרשנות המסורתיים, באופן שיאפשר התפתחויות הלכתיות בכיוונים של פמיניזם דתי יהודי.

p1326095.JPG

      p1326060.JPG

 p1326195.JPG

צילם: פלג לוי

_________________

הרצאה מס' 3

על ריבוי זרמים ביהדות: אתגר הפלורליזם

יום שלישי, י"ב בכסלו תשפ"ו , 2.12.25

מרצים:

הָרַבָּה נעמה דפני, רַבַּת הקהילה "אור חדש" מרכז ליהדות מתקדמת ע"ש ליונס

הרב יובל שרלו, ראש ישיבת אורות שאול, ראש המרכז לאתיקה בארגון רבני צהר 

במפגש על זרמים ביהדות השתתפו הרב יובל שרלו, ראש ישיבת "אורות שאול" בתל אביב, וראש המרכז לאתיקה של ארגון צהר, והרבה נעמה דפני, רבה  בקהילה הרפורמית "אור חדש" בחיפה. שני הרבנים הציגו את הזרמים הדתיים אליהם הם משתייכים, דיברו על היסודות הדתיים של שני הזרמים, האורתודוקסי והרפורמי, ועל שאלת מעמדם במדינת ישראל. ניתן היה להבחין בשוני בין תפיסת היהדות כמבוססת על ברית ועל מחוייבות כלפי א-להים על ידי קיום מצוותיו, כמו שניסח הרב שרלו, לבין תפיסת היהדות כזו שקוראת לאדם לחשוב ולנסח לעצמו מה נכון לו לעשות כדי למלא את חובתו כלפי העולם, כפי שתיארה הרבה דפני. 
למרות ההבדלים הייתה הסכמה בין שני הרבנים על כך שמדינת ישראל אינה צריכה להדיר את היהדות הרפורמית ולהפלות אותה לרעה בענייני תקציב.

p1325906.JPG

צילם: פלג לוי

_________________

הרצאה מס' 2

יהדות ישראלית: כאן ועכשיו

יום שלישי, כ"ז בחשוון תשפ"ו, 18.11.25

מרצים:

הרב דוד סתו, רב היישוב שהם, יושב ראש ארגון רבני צהר

הרב שי זרחי, ממייסדיה של קהילת ניגון הלב, וממוביליה הרוחניים, מייסד ומנהל שותף של "בית המדרש לרבנות ישראלית"

התקיים שיח בין הרב שי זרחי מגניגר, מראשי בית המדרש לרבנות ישראלית, והרב דוד סתיו, רב הישוב שהם ויו"ר תנועת צהר. שני הרבנים עוסקים בחינוך מתוך הכרה עמוקה בחשיבותה של היהדות לחברה הישראלית. הרב שי, שאינו שומר מצוות במובן המסורתי, ורואה את עצמו מנהיג קהילה של מחפשי רוחניות ותרבות יהודית ללא מחויבות להלכה, מתאר את החברה הישראלית כמעין מקהלה מרובת קולות, כשכל אחד מהקולות תורם את שלו למנגינה היהודית - ישראלית, ובכך מתקיימת השפעה הדדית בין כל הקולות היהודיים שמשמיעה החברה.
הרב סתיו הסתייג במידה מסוימת מתפיסתו של הרב שי זרחי בדבר ריבוי הקולות היהודיים בחברה הישראלית. לדעתו יש לשים את הדגש על הצורך להרחיב את משמעותה של היהדות לשני כיוונים: הכיוון האחד - לחשוף את החברה כולה למטען הרוחני היהודי, שאם לא כן לא ייווצרו די קולות ייחודיים ויהודיים למקהלה של הרב שי. הכיוון השני הוא ליצור התייחסות יהודית לשאלות שקשורות בקיומה של מדינת ישראל. מדובר בשאלות שלא היו מוכרות במסורת היהודית שהתפתחה ללא מדינה, ועתה, עם היותה של היהדות "ישראלית", היא חייבת להתייחס ולתת ערך יהודי לשאלות  הנובעות מקיומה של המדינה.

%D7%93%D7%95%D7%93-%D7%A1%D7%AA%D7%95-%D7%95%D7%A9%D7%99-%D7%96%D7%A8%D7%97%D7%99.jpg

20251118_133346.jpg

img-20251124-wa0058.jpg

צילם: תומר שטרוזמן

_________________

הרצאה מס' 1

עַמיּוּת יהודית: בין ישראל לתפוצות

יום שלישי, י"ג בחשוון תשפ"ו , 4.11.25

מרצים:

פרופ' אדם פרזיגר, המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו ע"ש ישראל וגולדה קושיצקי

ד"ר לירון בירן-ניסנהולץ, בית הספר ללימודי יסוד ביהדות, אוניברסיטת בר אילן

סדרת ההרצאות "יהדות פוגשת ישראליות" לסמסטר א' תשפ"ו, נפתחה השנה בדיון על נושא העמיות היהודית, עם פרופ' אדם פריזגר, מהמחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו באונ' בר אילן  וד"ר לירון בירן ניסנהולץ, מרצה בעולמות בבר אילן ומנהלת מחלקת המחקר והפיתוח החינוכי ב'אנו'- מוזיאון העם היהודי.
לאחר סקירה קצרה על יהדות התפוצות כיום, העמקנו בשאלות של זהות יהודית, פלורליזם, ציונות, אנטישמיות ועוד. בין אלו עלו לדיון השאלות:  האם יש ערך בכך שתישאר קהילה יהודית גדולה בחו"ל, או שאנחנו צריכים לשאוף לעודד עלייה של כלל היהודים למדינת ישראל? מה צריכים להיות היחסים ההדדיים בין יהודי ישראל ליהודי התפוצות? האם אנחנו צריכים להתחשב בהם כשאנחנו מעצבים את פניה היהודיות של המדינה? וגם האם המלחמה האחרונה, והתפרצות של אירועי אנטישמיות בעולם, שינו את אופן החשיבה ואת מערכת היחסים בין יהודי ישראל והתפוצות?

a7s00009.JPG  1000198446.jpg

צילם: תומר שטרוזמן

 

יהדות פוגשת ישראליות, תוכנית ההרצאות לסמסטר א' תשפ"ו

מס'

שם ההרצאה

מרצים אורחים.ות

1

עמיות יהודית: בין ישראל לתפוצות

יום שלישי, י"ג בחשוון תשפ"ו 

4.11.25

פרופ' אדם פרזיגר, המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו ע"ש ישראל וגולדה קושיצקי, אוניברסיטת בר-אילן

ד"ר לירון בירן-ניסנהולץ, מוזיאון אנו; ובית הספר ללימודי יסוד ביהדות, אוניברסיטת בר-אילן

2

יהדות ישראלית: כאן ועכשיו

יום שלישי, כ"ז בחשוון תשפ"ו

18.11.25

הרב דוד סתו, רב היישוב שהם, יושב ראש ארגון רבני צהר

הרב שי זרחי, ממייסדיה של קהילת ניגון הלב, וממוביליה הרוחניים, מייסד ומנהל שותף של "בית המדרש לרבנות ישראלית"

3

על ריבוי זרמים ביהדות: אתגר הפלורליזם

יום שלישי, י"ב בכסלו תשפ"ו

2.12.25

הָרַבָּה נעמה דפני, רַבַּת הקהילה "אור חדש" מרכז ליהדות מתקדמת ע"ש ליונס

הרב יובל שרלו, ראש ישיבת אורות שאול, ראש המרכז לאתיקה בארגון רבני צהר

4

יהדות ומגדר: פמיניזם דתי

יום שלישי, י"ט בכסלו תשפ"ו

9.12.25

פרופ' רונית עיר שי, התכנית ללימודי מגדר, אוניברסיטת בר אילן

 

הרבנית ד"ר לאה ויזל, ראשת המדרשה באוניברסיטת בר-אילן

5

יהדות וממלכתיות: החברה החרדית והגיוס לצבא

יום שלישי, י"ז בטבת תשפ"ו

06.01.26

יקבע בהמשך

6

בין יהדות למדינה: לדמותה של מדינה יהודית דמוקרטית

יום שלישי, ב' בשבט תשפ"ו

20.01.26

פרופ' שחר ליפשיץ, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת בר-אילן

הרצאת יחיד: "בניית הסכמות בסוגיות ליבה במתח היהודי דמוקרטי"

 

להרצאות האורח שהתקיימו בתשפ"ה הקליקו כאן

הקלטות ההרצאות זמינות ביוטיוב בפלייליסט 'יהדות פוגשת ישראליות'
 

 

תאריך עדכון אחרון : 15/12/2025