ד"ר איילת סג"ל

ayeletandmichael@gmail.com

דיני המשפחה במשפט העברי;תלמוד;חקר ההלכה;הלכות נישואין וגירושין;הסכמי קדם-נישואין;פתרונות למניעת אלימות וסירוב גט

ד"ר אילת סג"ל, היא בעלת תואר שלישי בתלמוד מאוניברסיטת בר-אילן. עבודת הדוקטורט שלה עסקה ב'שימוש בהסכמי קדם-נישואין ככלי להגנה על נשים בתקופת הנישואין ולאחריה לאורך הדורות'.

מרצה בבית הספר ללימודי יסוד ביהדות, תחומי ההוראה והמחקר: דיני משפחה במשפט העברי, חקר ההלכה, דת ומדינה.

בנוסף על העיסוק האקדמי, מוסמכת כטוענת רבנית, ייצגה נשים מסורבות גט ועגונות בבתי הדין הרבניים, מייעצת לזוגות בנושא הסכמי קדם-נישואין למניעת סירוב גט ופעילה במסגרות שונות למען קידום פתרונות למניעת סירוב גט ועגינות.

בוגרת ה'מכון התלמודי-עיוני' ותוכנית 'הלכתא'  - תוכנית שש שנתית ללימודי הלכה גבוהים במתן. חברה בארגון רבני ורבניות בית הלל - הנהגה רבנית קשובה, וחברת הנהלת הארגון. משמשת בתפקיד רבנית בית ספר פלך בירושלים.

בקורסים הנלמדים בבית הספר ללימודי יסוד ביהדות מושם דגש על הרלוונטיות של דיני המשפחה במשפט העברי לחיי האזרחים היהודים במדינת ישראל. נבחנות ההתפתחויות שחלו בדיני הנישואין והגירושין, מן המקורות המקראיים והתלמודיים הקדומים דרך ספרות הפסיקה, ספרות השאלות והתשובות ועד לפסקי דין רבניים מן העשורים האחרונים, תוך שימת דגש מיוחד על מקומם של תקנות, מנהגים ושטרות בתהליך התפתחותם של שינויים הלכתיים נדרשים.

התכנים הנלמדים בקורסים מצויים בשיח הציבורי והתקשורתי במדינת ישראל כיום. (לדוגמה: אפשרות לנישואים אזרחיים בישראל, היתר מאה רבנים לשאת אישה נוספת, סרבנות גט, בעיית העגינות, הממזרות ועוד), ד"ר סג"ל משלבת בהוראה ניתוח טקסטים עיתונאיים, צפייה ביקורתית בסרטונים ובכתבות מסוגים שונים, ודיונים ביחס לשאלות האקטואליות שעולות מן הלימוד.

מאחר וד"ר סג"ל היא טוענת רבנית במקצועה, היא מביאה אל הכיתה מניסיונה המקצועי ומשתפת את הסטודנטים בתובנות מהשטח, בסיפורי מקרים בהם ייצגה נשים מסורבות גט ועגונות בבתי הדין הרבניים, ומניסיונה כאקטיביסטית חברתית: מעורבותה בשולחנות עגולים בהם משתתפים דיינים, שופטים, רבנים ופעילים בתחום, בוועדות בכנסת ועוד.

02-844 נישואין, גירושין ומה שביניהם
    דיני הנישואין והגירושין במשפט העברי משפיעים על חיי כל האזרחים היהודים במדינת ישראל, גם אלו שאינם שומרי מצוות. הנושא רלוונטי לכולנו ואקטואלי מאד. במסגרת הקורס נעסוק בשאלות בוערות ביחסי דת ומדינה ונענה בין היתר על השאלות הבאות: האם מי שבחרו להתחתן בחתונה אזרחית בקפריסין יידרשו להתגרש בבית הדין הרבני? האם חתן שכתב בכתובה סכום של שני מליון שקל יידרש לשלם לאשתו את הסכום הזה במקרה של גירושין? מדוע יש מצבי עגינות וסירוב גט בישראל של המאה ה21 ומה ניתן לעשות כדי למנוע מראש מצבים אלה?

2020  אילת סג"ל, "'ואם ח"ו יעשה הבעל לזוגתו איזה דברים שאינה יכולה לסבול' - הסכם קדם-נישואין להגנה על אשה שעוזבת את הבית בשל קטטה", בתוך: ספר לכבוד פרופ' יוסף ריבלין בעריכת אייל רז, אליהו יוסף ויגאל ללום, התקבל לפרסום.

2019  אלימלך וסטרייך ואילת סג"ל, "זכויותיה הכספיות של היבמה במשפט העברי בסלוניקי: ריבוי עמדות ועליית תניית הגבייה בכתובה", פעמים 160-159 (תשע"ט), עמ' 180-123.

הרצאות בכנסים בינלאומיים:

כנס בינלאומי של המחלקה לתלמוד, אוניברסיטת בר אילן

'מעברים והשפעות בין עדות בעקבות גירוש ספרד: הסכמי קדם-נישואין כמקרה מבחן'

הכנס השנתי ה-13 של הארגון הישראלי להיסטוריה ומשפט

'זכותה של האלמנה הערירית לגבות את כתובתה ללא תלות בחליצה'

הקונגרס העולמי השבעה-עשר למדעי היהדות

'הגנה על יבמות בקהילה הספרדית בשאלוניקי לאחר גירוש ספרד'

הקונגרס העולמי השישה-עשר למדעי היהדות, ירושלים

'תקדים בן חמש מאות שנה להסכם לכבוד הדדי?'
    2012

הכנס השנתי הראשון לענייני הלכה ודיני משפחה לזכרו של הרב פרופ' עמנואל רקמן, הפקולטה למשפטים אוניברסיטת בר אילן

'תנאי בקידושין בספרות ימי-הביניים וראשית העת החדשה'

הכנס השישי של הארגון הישראלי להיסטוריה ומשפט, ירושלים

'הסכם קדם-נישואין קדום למניעת עגינות: עלייתו, שקיעתו וזיקתו לגירוש ספרד'

הכנס הבינלאומי השישה-עשר של האגודה למשפט עברי, נתניה

'הסכמי קדם-נישואין: חברת הגניזה וספרד לעומת אשכנז וצרפת'

הקונגרס העולמי החמישה-עשר למדעי היהדות, ירושלים

' הסכם קדם-נישואין קדום למניעת עגינות: התחייבות לתת לאישה 'גט זמן' לפני נסיעה'

הכנס הבינלאומי החמישה-עשר של האגודה למשפט עברי, מנצ'סטר

"The Halitzah Contract - A Prenuptial Agreement to Protect the Wife from Iggun and Blackmail".