ד"ר חגית עמרני
כתובות, דיני משפחה, תולדות התפוצה הספרדית-פורטוגלית במגרב, קהילה והנהגה בתקופת ימי הביניים, מסכת אבות, תקופת המשנה והתלמוד, מדרש ואגדה.
קורות חיים
ד"ר חגית עמרני היא בעלת תואר ראשון בתורה שבעל-פה ובחינוך, תואר שני בתורה שבעל-פה, ותואר שלישי בתולדות עם ישראל. את שלושת התארים סיימה בבר אילן. עבודת הדוקטור שלה "הקהילה היהודית הפורטוגזית בתוניס בראי פנקס הכתובות של הקהילה במאות הי"ח והי"ט" נכתבה בהנחיית פרופ' משה אורפלי, עוסקת בתולדות ק"ק פורטוגזיס בתוניס ומתבססת על חקר הכתובות של הקהילה, ייחודו של המחקר הוא לא רק בחקירה היסטורית, כלכלית ודמוגרפית של הקהילה, אלא גם ובעיקר בחקר הכתובות תוך שימוש בכלי מחקר ושיטות מתודולוגיות מתחומי מדעי החברה. עבודה זו זכתה בפרס חורגין על עבודת דוקטור מצטיינת.
ד"ר עמרני מלמדת בביה"ס ללימודי יסוד ביהדות משנת 2008, תחומי ההוראה שלה: חקר כתובות, דיני משפחה: תלמוד הלכה ומנהג, הקהילות היהודיות בימי הביניים, ספרות חז"ל ותקופת המשנה והתלמוד.
מחקר
חקר כתובות כמקור היסטורי בתולדות עם ישראל; תולדות התפוצה הספרדית-פורטוגלית במגרב
קורסים
04-542 "הרי זו כתובתך": קידושין ונישואין בתולדות עם ישראל
לכולנו יוצא להיפגש במהלך חיינו, מי יותר ומי פחות, במושג הזה שנקרא "כתובה", בד"כ בחתונות של זוגות המתחתנים כדת משה וישראל. אך לא כולם יודעים בדיוק על מה החתן חותם? ומה הוא מעניק לכלה מתחת לחופה? בקורס ניתנת הזדמנות להכיר מקרוב- מהו אותו חוזה נישואין עתיק שנמסר לכלה במשך יותר מ-2100 שנים. בקורס נתחקה אחר השינויים שחלו בכתובה ובנישואים היהודיים מתקופת המקרא ועד היום. בין הנושאים שיילמדו בקורס: תכלית הנישואים- מדוע מתחתנים?; קידושין ונישואין- חובות וזכויות; נישואים יהודיים מול נישואים אזרחיים; מעמד הכתובה- אז והיום; תביעת כתובה- האמנם?; פוליגמיה ברשות החוק; תולדות הנדוניה- עסקות נישואים; מנהגי נישואים, ועוד. לאחר השתתפות בקורס ואף במהלכו, בחתונה היהודית הבאה שתשתתפו, אם כזוג שמתחתן ואם כאורחים, ללא ספק תהיו מעורבים יותר ובעניינים יותר.
04-207 קהילה והנהגה: סוגיות עכשוויות בקהילות היהודיות בימי הביניים
לא אחת יוצא לרבים מאתנו לתהות- כיצד עם שחי כמיעוט נרדף בגלות שמר על זהותו כנגד כל הסיכויים? או במילים אחרות, כיצד ייתכן ש"עם ישראל - חי"? בקורס נלמד על חיי היהודים בארצות הנצרות ובארצות האסלאם בתקופת ימי הביניים, תקופה ארוכה שנמשכה כ-1000 שנים (בין המאה ה-7 למאה ה-17). עוד נלמד שקיום העם היהודי בגלות חייב יצירת מסגרת וכלים לשמירת אחדות ואחידות באורחות החיים, באמונות ובדעות, בדרכי ההנהגה ובמערכת השיפוט; וכמו אז, כך גם היום- סוגיות חברתיות שהעסיקו את הקהילות היהודיות בעבר, מעסיקות את החברה היהודית, על כל גווניה, גם היום.
04-030 מסכת אבות בראייה היסטורית ועכשווית
זה לא עוד קורס סטנדרטי על מסכת אבות. אלא קורס שלומדים בו משניות מתוך מסכת אבות על רקע הקשרן ההיסטורי. מסכת אבות העוסקת בענייני הנהגה ומוסר, דרך ארץ ומידות טובות, זכתה להיות "מדריך רוחני" בכל תפוצות ישראל. בקורס נדון וננתח אמרות נבחרות של חכמי ישראל שיש להן רלוונטיות לימינו והכלים שהיא מציעה למציאות המודרנית. המיוחד בקורס הוא שנלמד את הרקע ההיסטורי בו נאמרו האמרות על פי דמותם וזמנם של החכמים שאמרו אותן. במילים אחרות- מדוע החכם הנלמד אמר מה שאמר? כך מתאפשרת לנו הצצה נדירה להשקפת העולם הערכית של החכמים בתקופה בה חיו, השקפה שעשויה לעורר עניין וסקרנות ולהיות בסיס לדיון ערכי, עכשווי ואקטואלי שיקשר אותנו היום למקורות של ספרות חז"ל בעבר. בין האמרות שילמדו: "עשה לך רב וקנה לך חבר"; "הווי דן את כל האדם לכף זכות"; אם אין אני לי מי לי"; "אל תאמין בעצמך עד יום מותך"; "הכל צפוי והרשות נתונה..", ועוד ועוד.
פירסומים
השתתפות בכנסים מדעיים:
תמוז, תשע"ח | כנס, יהודי פורטוגל והתפוצה היהודית ספרדית-פורטוגלית | הרצאה בנושא: 'ייחודן של כתובות קהילת היהודים הפורטוגזים בתוניס'
"The Particularity of the Portuguese Ketubot in the Jewish Community of Tunis" |
ניסן, תשע"ה | כנס, מיפוי פזורת האנוסים: שש מאות שנה של פריצת גבולות |
הרצאה בנושא: 'צאצאי האנוסים והמגורשים בקהילה היהודית-הפורטוגזית בתוניס' "Descendants of Anousim and Megorashim at the Portuguese Jewish Community of Tunis"
|
תאריך עדכון אחרון : 04/09/2024