ד"ר יחזקאל (חזי) כהן

yhezkel.cohen@biu.ac.il

חקר התנ"ך וסיפוריו ; חקר יהדות המזרח הספרדית כחלק מתיקון חברתי להנגשת מסורות וסיפורים שנדחקו לשוליים עד כה.

ד"ר חזי כהן מאמין שהשורשים שלנו הם בעצם הכנפיים של העם היהודי בישראל, והמסע אל המסורות העבר הוא כלי חשוב בבניית העתיד שלנו. ד"ר כהן הוא סטורי טיילור החושב שהכלי המרכזי להעביר מסורת וליצור תרבות הוא... סיפורים.
    ד"ר כהן למד מזרח תיכון ותנ"ך באוניברסיטת בר אילן, ועבודת הדוקטורט שלו "משה כמתווך בין א-ל ואדם" בהנחייתו של פרופ' רימון כשר, עסקה בשאלה מה המשמעות של תיווך בחיים הרוחניים.
    לצד פעילות חברתית ענפה עוסק ד"ר כהן בשני תחומים מרכזיים: האחד, הוא חקר התנ"ך וסיפוריו העמוקים שהופכים בהרצאותיו לרלבנטיים לחברה הישראלית כאן ועכשיו. והשני, חקר יהדות המזרח הספרדית כחלק מתיקון חברתי להנגשת מסורות וסיפורים שנדחקו לשוליים עד כה.
    בנוסף, הוא העורך של אתר חכימא – סיפורים ורוח מחכמי המזרח, כתב שני ספרים על יהדות המזרח, ועורך הרצאות וערבי לימוד ושירה הן של התנ"ך והן של המסורת הספרדית המכונים "טישילולא" ובעל תסכית מרתק בשם 'חכימא'.

קורסים

01-801 אברהם אבי המאמינים
    הסיפור היהודי מתחיל עם אברהם אבינו שעזב את הבית לטובת עולם חדש. אומנם הובטח לו עתיד מזהיר אבל בדרך היו בעיות וקשיים רבים – רעב, מלחמות וכמובן הוראה לעקוד את בנו! בקורס נעקוב אחרי האיש המיוחד שהחליט להקדיש את עצמו לאלוהים ותוך כדי תנועה עיצב את המושג אמונה.

04-095 חכמי המזרח התיכון-גשר בין ישן לחדש
    האם החיכוך שבין המסורת למודרנה הוא הכרחי? והאם הוא מחייב להציב חומות בין מגזרים? במסגרת הקורס נכיר אופציה אחרת שהיתה מרכזית אצל החכמים הספרדים בארצות המזרח. אולי השמות של הרב משאש או רבי כלפון הכהן או פרחה ששון לא אומרים לכם דבר אבל במהלך הקורס תגלו שהם הציעו תורה של חיבורים שהיא רלבנטית לחברה הישראלית גם היום.

מאמרים ופרסומים בתחומי התנ"ך ויהדות המזרח

עבודת הדוקטורט:

משה כמתווך בין אל ואדם, חיבור לשם קבלת תואר דוקטור לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, רמת גן תשס"ו

מאמרים שפיטים:

'גורל יהונתן', בתוך: מ' אביעוז, א' עסיס וי' שמש, זר רימונים, מחקרים במקרא ובפרשנותו מוקדשים לפרופ’ רימון כשר, 2013, עמ' 116-99.

'המהפכה הרוחנית של עזרא הסופר ובני דורו : עיון ספרותי-תיאולוגי בעזרא ג ובנחמיה ח',  בית מקרא נד,א (תשס"ט), עמ' 83-96.

'משה איש האלוהים : על היחס הדו-ערכי כלפיו במקרא', בתוך: מ' חלמיש, ח' כשר, ח' בן פזי (עורכים), משה אבי הנביאים: דמותו בראי ההגות לדורותיה, (2010), עמ' 78-53.

ספרים ומאמרים שאינם שפיטים:
    ספרים:

חוכמה מקדם, סיפורי חכמים מקהילות הספרדיים ועדות המזרח, הוצ' ידיעות אחרונות 2016.

שערי חיים – עיון בהגותו של הבן איש חי, הרב יוסף חיים, 2019.

ח' כהן, א' עברון (עורכים), גישת התמורות, שיטה חדשה בפרשנות התורה, הוצ' מגיד, ירושלים תשע"ט.

מאמרים:

'קריעת ים סוף וחשיבותה התיאולוגית', מעגלים א', תשנ"ח, עמ' 60-43.

'למשמעות המפגש עם רחב הזונה בתיאור כיבוש הארץ', משלב ל"ד (תשנ"ט), עמ' 60-43.

שירת המוסר, עיון בספר 'קול ששון'', בתוך: א' ארמן וי' קראוס (עורכים), השירה הזאת, קובץ מאמרים בנושא שירה לזכר נדב אלעד, ישיבת מעלה גלבוע, תשס"ג ירושלים, עמ' 171-167.

'מה בין הפסח בשמות לפסח שבדברים? ', אקדמות כו (תשע"א), עמ' 41-56.

'פרדת אברהם מלוט : (בראשית י"ג)',  מגדים נב (תשע"א), עמ' 9-22.

'אברהם ולוט : מפרדה לפירוד',  מגדים נד (תשע"ג), עמ' 33-46.

'מפני מה ניתנה תורה לישראל? : עיון בדרשתו של הבן איש חי', מעגלים ח (תשע"ג), עמ' 13-16.

'יוסף - מחולם לפותר חלומות', מגדים נו (תשע"ו), עמ' 9-43.

'על גאולת ישראל והאומות: עיון במשנת הרב משה כלפון הכהן', מעשה חֹשב א, (תשע"ו) עמ' 239–245.

'דיברה תורה לבני אדם', בתוך: י' ברנדס, ט' גנזל וח' דויטש (עורכים), בעיני אלוהים ואדם, המאמין ומחקר המקרא, תשע"ז, עמ' 341-329.

'לדמותו של משה רבנו - על אחריות לאומית ישראלית ורגישות מוסרית כלל-אנושית', מעגלים ט (תשע"ז), עמ' 68-61.

'כמה רחוק השוק מבית המדרש? – גישתו של הרב יוסף חיים לקודש וחול', והאר עינינו, תשע"ט, עמ' 693-683.

'שער לגישת התמורות' בתוך: ח' כהן, א' עברון (עורכים), גישת התמורות, שיטה חדשה בפרשנות התורה, הוצ' מגיד, ירושלים תשע"ט, עמ' 64-23.

'לא יקום עד אחד באיש?' , בתוך: ח' כהן, א' עברון (עורכים), גישת התמורות, שיטה חדשה בפרשנות התורה, הוצ' מגיד, ירושלים תשע"ט, עמ' 220-205.

'מקדושת הזמן לקדושת המקום: תמורות באופי הפולחן בסיפור מתן תורה' בתוך: ח' כהן, א' עברון (עורכים), גישת התמורות, שיטה חדשה בפרשנות התורה, הוצ' מגיד, ירושלים תשע"ט, עמ' 276-251.

'משנתו הציונית-קבלית של הרב עבדיה הדאיה', קול התור, 2020. בדפוס

ערכים אנציקלופדיים:

כתיבת ערכים לאנציקלופדיה העברית באינטרנט: משה, אברהם, שרה, ישמעאל, לוט, מלכיצדק, תרח, הגר - האנציקלופדיה תעלה לרשת בעתיד הקרוב.

כנסים מדעיים:

הקונגרס העולמי למדעי היהדות ה- 13 'מבט חדש על גורל יהונתן'