פרופ' ג'ודי באומל-שוורץ
תקופת השואה;שארית הפליטה;ציונות ומדינת ישראל;יהודי ארה"ב;נשים יהודיות
קורות חיים
פרופ' ג'ודי באומל-שוורץ הנה פרופ' במחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו ע"ש ישראל וגולדה קושיצקי באוניברסיטת בר-אילן, ראש המכון לחקר השואה ע"ש ארנולד וליאונה פינקלר, וממונה על הקתדרה לחקר השואה ע"ש משפחת אברהם ואדיתה שפיגל והקתדרה לחקר שואת יהודי אירופה ע"ש הרב פנחס ברנר.
היא נולדה בארה"ב ועלתה ארצה בשנת 1974. למדה לכל התארים באוניברסיטת בר-אילן (ב"א בהיסטוריה ובמדעי המדינה 1979, מ"א בתולדות ישראל 1981, דוקטורט בהיסטוריה 1986). בשנת 1980 היא הצטרפה לצוות המכון לחקר יהדות הגולה, ועד שנת 2002 עבדה במכון לחקר השואה שפעלה עם מכון הגולה תחת הנהלה משותפת. היא מלמדת בבית הספר ללימודי יסוד ביהדות בבר-אילן משנת 1981, ובמחלקה לתולדות ישראל משנת 1998. עמדה בראש המכון לחקר הציונות הדתית (2011-2009), המרכז לחקר האישה ביהדות ע"ש פניה גוטספלד הלר (2017-2011), ושימשה כראש בית הספר ללימודי יסוד ביהדות (2018-2013) ומשמשת היום כראש המכון לחקר השואה (2018 - ).
חברה וערכה ספרים ומאמרים רבים העוסקים בנושאים הקשורים בשואה וספיחיה, בדגש על נשים, מגדר, וזיכרון, שארית הפליטה וצאצאים לניצולי שואה.
מחקר
תחומי התמחות מדעיים:
תקופת השואה
חקר תקופת השואה עם דגש מיוחד על נושאים חברתיים ותרבותיים: נשים ומגדר, ילדים,פליטים, הציבור הדתי והחרדי, פעולות הצלה, פעילות הנצחה פלסטית ואחרת.
שארית הפליטה
חקר הרכבה ופעילותה של שארית הפליטה בגרמניה עם דגש מיוחד על נושאים הקשורים בציבור הדתי והחרדי, נשים ומגדר, ילדים והתבגרות, חינוך, הגירה, הנצחה.
ציונות ומדינת ישראל
חקר תחומי הציונות ומדינת ישראל תוך שימת דגש על נושאים הקשורים בנשים, עלייה, ביטחון, תרבות וזיכרון. חקר סוגיות הקשורות בצבא ובכוחות המגן, הנצחה וזיכרון, מגדר ונשים.
יהודי ארה"ב
חקר יהדות ארה"ב במאה העשרים תוך שימת דגש על ההתפתחויות משנות השלושים ועד לשנות החמישים של המאה העשרים ובייחוד נושאים הקשורים באנטישמיות, הצלה ופליטים, התפתחות הקהיליה היהודית האמריקנית, היחס לציונות ולארגונים ציוניים שפעלו בארה"ב.
נשים יהודיות
חקר חיי נשים יהודיות ובעיקר נשים דתיות במאה העשרים והעשרים ואחת. חקר פורומים באינטרנט של נשים יהודיות, תולדות חינוך דתי לנשים, עניינים מגדריים הילכתיים וכדומה.
קורסים
04-306 שנאת ישראל ואנטישמיות
למה שונאים את היהודים? למה ממשיכים לשנוא ולרדוף אותם במהלך אלפי שנים? מה המהות של אותה שנאה כלפי היהודים, ממה היא נובעת וכיצד היא באה לידי ביטוי? באיזה אופן משתנה השנאה ממקום למקום, ומדור לדור, גם לאחר שהעולם עובר שינויים דרסטיים בכל הקשור ביחס לדת? היום, נהוג לכנות כל תופעה של שנאת היהודים בכל הדורות "אנטישמיות", אולם למעשה, זהו ביטוי מאוחר וכוונתו לסוג מאד ספציפי של שנאת היהודים. עד לשלהי המאה ה19 הביטוי כלל לא היה קיים וכך גם התופעה שאותה שהוא מתאר. שנאת היהודים כונתה לפני כן "שנאת ישראל". מה ההבדל בין "שנאת ישראל" ל"אנטישמיות"? מתי ובאיזה אופן השתנתה "שנאת ישראל" כדי להפוך ל"אנטישמיות"? האם ייתכן ששתי התופעות מתקיימות בו בזמן?
הקורס שנאת ישראל ואנטישמיות סוקר ומנתח את שתי התופעות שמופיעות בכותרת הקורס. לאחר בירור הסיבות לאורך הדורות לשנאת המתמדת של היהודים, הקורס מתרכז תחילה ב"שנאת ישראל", היא שנאה היהודים על בסיס של דת, ובסיבות להתפתחות התופעה, תחילה בעולם הפגאני ולאחר מכן בעולם הנוצרי.
עיון מעמיק בסיפור הצליבה של ישו על פי מקורות נוצריים נותן לנו את הבסיס להבין את המקור והרקע לאחת ההאשמות המרכזיות של העולם הנוצרי כלפי היהודים – "היהודים הרגו את ישו" – ומנתח את התפתחות סיפור הצליבה על פי ארבע גרסאות שונות שלו המופיעות בברית החדשה. משם עובר הקורס לדון באבות הכנסייה ויחסם ליהודים, וה"מהפכה" שהנהיגה אוגוסטינוס מהיפו, אחד מאבות הכנסייה החשובים של המאה החמישית ביחס של העולם הנוצרי כלפי אלה המואשמים ברצח ישו.
משם עובר הקורס לדון במצב היהודים בימי הביניים (השנים 500 – 1500) בעולם הנוצרי וביחס המשתנה אליהם, כולל במסעי הצלב ולאחר מכן, תוך כדי בחינת דוגמאות לשנאת ישראל מעשית שבהן נתקלו היהודים לאורך הדורות.
שלב נוסף בתופעת שנאת היהודים מתרחש בתחילת העת החדשה, עם צמיחת האופוזיציה לנצרות הקתולית, היא התנועה הפרוטסטנטית על גווניה. גם בזה דנים בקורס, וכך גם ביחס ליהודים בתקופת ההשכלה. לכאורה, תנועה ששמה את האדם ולא את האל במרכז אמורה סוף סוף להכיר ביהודים כחלק מהחברה – האם זה קורה? גם את זה לומדים בקורס, תוך כדי בחינת כתבים מכל התקופות.
ומה לגבי היהודים? כיצד הם מגיבים? גם את זה נלמד בקורס, בייחוד לגבי יהודי מזרח אירופה, שהופכים עם הזמן, למרכז היהודי הגדול ביותר בעולם בתקופות מסוימות בעת החדשה.
בתחילת המאה ה19 מתחיל שלב נוסף ביחס ליהודים באירופה בעקבות האמנציפציה ולאחר מכן בעקבות צמחית תורת הגזע. קו פרשת המים הקריטית עבור היהודים הנה איחוד גרמניה בשנות ה70 של המאה ה19. אז גם נולד הביטוי "אנטישמיות", ביטוי המבוסס על תורת הגזע עם הזיהוי של היהודים כחלק מהגזע השמי.
הקורס מסתיים בשלהי המאה ה19, וראשית המאה ה20, עם השאלה "למה גרמניה?" כלומר מדוע האנטישמיות, הן כביטוי והן כתופעה, צמחה דווקא בגרמניה. וכדי לקבל את התשובה...כדאי ללמוד את הקורס!
04-308 שואת היהודים
השואה הנה אחת התופעות המרכזיות שהשפיעה על העם היהודי במאה העשרים ואף מאז. לכאורה, מבחינה היסטורית העבודות ידועות וברורות, התהליכים כבר נכתבו באינספור מקומות, אין כבר ויכוחים וחילוקי דעות לגבי הנושאים הגדולים, ומה שיש לעשות בקורס על השואה הוא למעשה לחזור על מה שכבר ידוע ונלמד על נושא השואה בתיכון או במסגרות לימוד אחרות.
אלא שמתברר שאין הדבר נכון. יש לא מעט נושאים הקשורים בשואה שפחות מוכרים גם למי שכבר למד על השואה בעבר. לדוגמה, הוויכוח על דברים פשוטים כמו "מועד", "מיקום", או "מינוח" של השואה. מתי התחילה השואה ומתי היא הסתיימה? איפה היא התרחשה? מה היא בכלל "שואה"? האם יש מונחים אחרים המשמשים לתאר את מה שאירע ליהודים תחת השלטון הנאצי? כל אלה נידונים ביחידות הלימוד הראשונות של הקורס.
מקובל לקבוע כי בשואה היו שלוש קבוצות של "שחקנים" – ה"רוצחים", דהיינו הנאצים ועוזריהם, משתפי הפעולה (יחידים, ארצות, וכדומה), "הקורבנות", דהיינו היהודים תחת השלטון הנאצי או במדינות גרורות ומשתפות פעולה, וה"משקיפים", לרוב כל מי שלא נכלל בשתי הקטגוריות הראשונות כגון המדינות הניטרליות, ומדינות העולם שהמלחמה לא התנהלה על אדמתם. מפאת קוצר היריעה בקורס זה נעסוק רק בשתי הקבוצות הראשונות, הנאצים ועוזריהם, והיהודים שחיו תחת השלטון הנאצי.
מדיון במסגרת של מועד, מקום ומינוח, עוברים לסקירה וניתוח כרונולוגי של האירועים שהביאו לעליית היטלר לשלטון, החל מהסיבות להקמת המפלגה הנאצית זמן קצר לאחר תום מלחמת העולם הראשונה, ועד לכתיבת מצע המפלגה ולכאורה "תכנית הפעולה" שהיטלר ואנשיו אמורים היו להפעיל מיד עם לייתם לשלטון.
כיצד באמת עלתה המפלגה לשלטון הלכה למעשה? מה היו הצעדים האנטי יהודיים הראשונים שבהם נקטו? מה היו המגמות האנטי יהודיות העיקריות ברייך השלישי בשנות השלושים? ביחידות לימוד שונות נידונות אירועים מרכזיים שהתרחשו ברייך השלישי תחת השלטון הנאצי בשנות השלושים ושהשפיעו על היהודים, ביניהם: חקיקת חוקי נירנברג, תכנית ה"אריזציה", ו"ליל הבדולח".
באיזה אופן הגיבו היהודים ברייך השלישי בשנות השלושים לאותה מדיניות אנטי יהודית של הנאצים? סוגייה זו נידונה ביחידת לימוד המשליכה אור על התהליכים שאירעו בתוך הקהילות ברייך היהודיות באותן שנים.
קו פרשת המים בתולדות התקופה הנה, ללא ספק, פרוץ מלחמת העולם השנייה בספטמבר 1939. יחידת לימוד בקורס דנה בצעדים האנטי יהודיים הראשונים שננקטו בפולין עם הפלישה הגרמנית ובהמשך, בדינמיקה במדיניות הנאצית שהביאה לאימוץ "פיתרון הסופי" לבעייה היהודית: העברת הטיפול ביהודים לידי הס"ס, תוכניות אלו ואחרות בשלהי שנות ה30 וראשית שנות ה40 לגבי "מה לעשות עם היהודים באירופה", ההחלטה על רצח יהודי ברית המועצות שהתקבלה לקראת הפלישה לשם באמצע שנת 1941, הקמת מחנות ההשמדה בשטח הכבוש של פולין ("הממשל הכללי"), ולבסוף דיון בשאלה האם היו "צעדות המוות" חלק מאותו "פיתרון סופי".
כיצד הגיבו היהודים לכל זה? על זה לומדים ביחידת לימוד העוסקת בהנהגה היהודית בתקופת המלחמה, בעיקר בגטאות מזרח אירופה.
הקורס מסתיים עם יחידת לימוד העוסקת בצעדות המוות, סיום המלחמה והשחרור.
פירסומים
רשימת פרסומים:
ספרים (מחבר):
Unfulfilled Promise: The Jewish Refugee Children in the United States, 1934-1945, Juneau, Alaska: The Denali Press, 1990, 228p.
(עיבוד והרחבה של עבודות הדוקטור העוסק בהיבטים שונים של העברתם ויישובם של כאלף ילדים פליטים יהודיים שהגיעו ממרכז וממערב אירופה לארצות הברית בתקופת השואה. הספר עוסק בהיבטים פוליטיים, ארגוניים וחברתיים של העברת הילדים וקליטתם בארה"ב בשנים הנידונות)
קול בכיות: השואה והתפילה, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן 1992, 240 עמ'.
(המחקר עוסק בתפילות המיוחדות שנתחברו בתקופת השואה ולאחריה והמתייחסות לשואת יהודי אירופה, חלקו הראשון של הספר מורכב ממבוא וארבעה פרקים העוסקים באירופה הכבושה בתקופת השואה, בצום ותפילה בעולם החופשי בתקופת השואה, בימי אבל ותפילות לאחר השואה ומשאל בין הרבנים הבכירים בדבר האפשרות לחבר תפילת "יזכור" אחיד לזכר קורבנות השואה שתהיה מקובלת על כל הזרמים ביהדות. חלקו השני של הספר – שער התפילה – מכיל 62 תעודות, רובן תפילות מיוחדות וקינות, .שנכתבו בתקופת השואה ולאחריה)
קיבוץ בוכנוואלד תל-אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד ובית לוחמי הגיטאות, 1995, 191 עמ'. (הספר בוחן את תולדותיה של קבוצת ההכשרה הראשונה שקמה בגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה. קבוצה זו, שלימים עלתה ארצה והקימה את קיבוץ נצר סרני, היה הראשון מבין קיבוצי "נוח"ם – נוער חלוצי מאוחד" שקמו בקרב שארית הפליטה בניסיון לאחד את החלוצים מכל הזרמים הציוניים בתוך תנועה אחד. הספר בחון את ההיבטים הפוליטיים, הארגוניים, והחברתיים של הקמת קבוצת ההכשרה ומנתחת את תולדותיו של "קיבוץ בוכנוואלד" במשך שלש השנים הראשונות לקיומו בארץ ובגולה).
Kibbutz Buchenwald: Survivors and Pioneers, New Brunswick, N.J University Press, 1997, xi+ 195pp
(עיבוד והרחבה )
Double Jeopardy: Gender and the Holocaust, London: Vallentine Mitchell 1998 .292pp.
(הספר כולל 11 פרקים, בתוספת הקדמה היסטורית נרחבת, העוסקים בהיבטים שונים ומגוונים של סוגיית חקר האישה היהודיה בתקופת השואה. הספר מחולק לחמישה שערים – מבט מתודולוגי, אינטראקציה בין נשים בימי המלחמה, גבורת נשים, נשים בשארית הפליטה ובהנצחת השואה, וחינוך – בתוספת סיכום וביבליוגרפיה מורחבת הסוקרת את הספרות העוסקת בחקר האישה בתקופת השואה. המאמרים שבספר נכתבו על פני תקופה של קרוב לעשר שנים כשחלקם נכתבו לראשונה לצורך הספר והתפרסמו בבמות אחרות במקביל או לאחר מכן.
בין אידיאולוגיה לתעמולה: משלחת האצ"ל בארה"ב 1948-1939, ירושלים: מאגנס, תשנ"ט, 236 עמ'.
(הספר בוחן את הקמתה ופעילותה של משלחת האצ"ל בארצות הברית בתקופת מלחמת העולם השנייה ועד להקמת מדינת ישראל. בין הסוגיות הנידונות בספר הן הגופים השונים שהקימו חברי המשלחת בניסיון לצבור אוהדים בארצות הברית, המעבר של המשלחת מגיוס כספים לאצ"ל למאבק להקמת צבא עברי, הפעילות למען הצלת יהודי אירופה, הפעילות הפרלמנטרית של המשלחת בארצות הברית ובבריטניה בשנות המלחמה, המאבק להכריז עצמאות בגולה ולהקמת שגרירות עברית, ופירוק המשלחת והצטרפותם של מרבית החברים לתנועת "חרות" עם הקמת המדינה).
The Bergson Boys and the Origins of Contemporary Zionist Militancy, Syracuse: Syracuse University Press, 2005, 331p.
(גרסה מורחבת של הספר בעברית על משלחת האצ"ל בהוצאת מאגנס. בנוסף לנושאים המופיעים במהדורה העברית הגרסה האנגלית עוסקת בהרחבה בתגובותיהם של גורמים יהודיים אמריקניים וציוניים לפעילותה של המשלחת והמידה שבה תגובות אלו השפיעו על המשך קיומה. בנוסף לכך בוחנת הגרסה האנגלית את המידה שבה פעילות יחסי הציבור של המשלחת הצליחו לשכנע את הציבור האמריקני בדבר קיומה של בעיה יהודית וציונית במהלך שנות הארבעים.)
גיבורים למופת: צנחני היישוב במלחמת העולם השנייה והזיכרון הקולקטיבי הישראלי, שדה בוקר: מכון בן גוריון לחקר ישראל, הציונות ומורשת בן גוריון, 2004, 348 עמ'.
(הספר בוחן את המטמורפוזה של אתוס הגבורה בחברה הישראלית במשך תקופה של למעלה מחמישים שנה באמצעות ניתוח דרכי הנצחה של צנחני מלחמת העולם השנייה ביישוב ולאחר מכן במדינת ישראל. בין הנושאים הנידונים בספר הם המאמצים להביא את גופות הצנחנים לקבורה במדינת ישראל, הפולמוסים הציבוריים בשנות החמישים סביב זכרם של הצנחנים שנפלו, ההנצחה בתום מערכת החינוך ותנועות הנוער, היחס לפרשת הצנחנים בספרות ובאומנות, המטמורפוזה של אתוס הגבורה בשנות השבעים והיחס המשתנה לפרשה, השתקפות הפרשה בטלוויזיה ובקולנוע משנות התשעים ועד לסוף העשור.) הספר זכה בפרס הכט לספר הטוב ביותר בנושא ציונות ומדינת ישראל בשנת 2005.
Perfect Heroes: the World War II Parachutists from Palestine and the Israeli Heroic Ethic, University Press of Wisconsin, 2010, 282p.
The Incredible Adventures of Buffalo Bill of Bochnia (68715): The Story of a Galician Jew – Persecution, Liberation, Transformation, Sussex: Sussex Academic Press, 2009, 228p.
Never Look Back: The Jewish Refugee Children in Great Britain 1938-1945, West Lafayette, In.: Purdue University Press, 2012, 286p.
Identity, Heroism and Religion in the Lives of Contemporary Jewish Women, Bern: Peter Lang, 2013, 474p.
My Name is Freida Sima: The American-Jewish Women's Immigrant Experience Through the Eyes of a Young Girl from the Bukovina, Bern: Peter Lang, 2017 367p.
קוראים לי פרידה סימה: עולם המהגרות בארה"ב בעיני נערה מבוקובינה, תל אביב: רסלינג, 2019, 393 עמ'.
A Very Special Life: The Bernice Chronicles. One Woman's Journey Through Twentieth Century Jewish America, Bern: Peter Lang, 2017, 433p.
For the Love Of Shirley: One Woman's Challenges and Choices in Postwar Jewish America, Bern: Peter Lang, 2020, 404p.
ספרים (עורך) :
קולות מ"קומנדו קנדה": עדויותיהן של שבע נשים ממחנה אושוויץ-בירקנאו, ירושלים: אמונה, 1989, 100 עמ'.
בולטין המכון לחקר השואה ע"ש ארנולד וליאונה פינקלר, 1 – 9, 1988 - 2001.
דמויות מופת בהיסטוריה יהודית (יחד עם יוסף דן), האוניברסיטה הפתוחה, תל-אביב 1991 , 240 עמ', [ברוסית]
Israel State Archives, Jerusalem, Archives of the Holocaust series, vol. 13 (Henry Friedlander and Sybil Milton, series eds.) New York: Garland Publishing,1991. 365pp.
.134pp ,(Guest Editor, Jewish History 11/2 (1997
The Holocaust Encyclopedia (as Associate Editor with Walter Laqueur), New Haven and London: Yale University Press, 2001, 765pp.
( וכן באיטלקית, 2002, רוסית 2003 ויפנית 2004)
Gender, Place, and Memory in the Modern Jewish Experience: Re-Placing Ourselves, (with Prof. Tova Cohen, co-editor), London: Vallentine Mitchell, 2003, 297p.
האוהבת והאהובה – יומנה של סוזי אדלר, ילדת ה"קינדר-טרנספורט", ירושלים: יד ושם, 2004, 83 עמ'.
להציל את הילדים. בוכנוואלד – סיפור של אבדן והצלה (מהדורה עברית מדעית של Jack Werber and William Helmreich, Saving Children: Diary of a Buchenwald Survivor and Rescuer) ירושלים, יד ושם, 2010, 177 עמ'.
Dalia Ofer, Francoise Ouzan and Judith Baumel-Schwartz (eds.), Holocaust Survivors: Resettlement, Memories, Identities New York and Oxford: Berghahn Press, 2012.
פרקים בספרים :
"לא-ציונים ואנטי-ציונים והשאלה של הקמת המדינה, לפני ואחרי השואה", נעימה ברזל (עורכת), מקימים מדינה: דיון במהלכים וברעיונות שהיוו את תשתית המדינה שבדרך, תל-אביב: הקיבוץ המאוחד, רכס, אורנים, 1997, עמ' 332-324.
"חיי הדת של הילדים הפליטים היהודיים בבריטניה 1945-1938", נ' קצבורג (עורך), פדות: הצלה בימי השואה, רמת-גן 1984, עמ' 201-185.
"קיבוץ בוכנוואלד", י' גוטמן וע' דרכסלר (עורכים), שארית הפליטה 1948-1944: השיקום והמאבק הפוליטי, ירושלים תשנ"א, עמ' 404-393.
Kibbutz Buchenwald", She'erit Hapletah, 1944-1948: Rehabilitation and" Political Struggle, Jerusalem 1990, pp. 437-449
“The Ninety Three Bais Yaakov Girls of Cracow: History or Typology” [with Jacob J. Schacter], J. J. Schacter (ed.), Reverence, Righteousness, and Rahamanut: Essays in Memory of Rabbi Dr. Leo Jung, New York: Jason Aronson, 1992, pp. 93-130.
“Teaching the Holocaust Through the Diary of Anne Frank”, Alex Grobman and Joel Fishman (eds.), Anne Frank in Historical Perspective: A Teaching Guide for Secondary Schools, Los Angeles 1995, pp. 49-54.
"Women's Holocaust Literature", Jacob Kabakoff, ed., Jewish Book Annual, New York: Jewish Book Council, 1996, pp. 92-102.
“The ‘Parachutist’s Mission’ From a Gender Perspective”, Ruby Rohrlich (ed.), Resisting the Holocaust, Oxford and New York: Berg, 1998, pp. 95-113.
"רוחקה ושתי הרבקות: מנהיגות קבוצת ה'צנרשאפט' בפלשוב", א' רונן וי' כוכבי, עורכים, גוף שלישי יחיד, כרך ב', גבעת חביבה: הוצאת יד-יערי 1995, עמ' 159-133.
“Gender and Family Studies of the Holocaust” Donald G. Schilling, ed., Lessons and Legacies of the Holocaust II Teaching the Holocaust in a Changing World, Evanston: Northwestern UP, 1998, pp. 105-117
“Kehilath Morya: Portrait of a Refugee Community in New York City, 1943-1987", Dan Michman (ed.), Belgium and the Holocaust: Jews. Belgians. Germans, Jerusalem: Yad Vashem, 1998, pp. 499-521.
"מגדר ולימודי שואה", רינה לוין מלמד (עורכת), הרימי בכח קולך: על קולות נשיים ופרשנות פמיניסטית בלימודי היהדות, תל-אביב: ידיעות אחרונות וספרי חמד, 2001, עמ' 165-159.
"'היינו שם אתם': הנצחת נשים באנדרטות לזכר הנופלים במדינת ישראל" (עורכת: מרגלית שילה, רות קרק וגלית חזן-רוקם), העבריות החדשות: נשים ביישוב ובציונות בראי המגדר, ירושלים, יד יצחק בן צבי, 2001, עמ' 456-434. (באנגלית: "We Were There Too: Women's Commemoration in Israeli War Memorials", in: Ruth Kark, Margalit Shilo and Galit Hasan-Roken (eds.), Jewish Women in Pre-State Israel: Life History, Politics, and Culture, Waltham: Brandeis UP and Hanover and London: University Press of New England, 2008, pp. 321-337.)
“Muetter und Kaempferinnen: Geschlechterbilder in israelischen Shoah-Denkmaelern”, in Insa schebach, Sigrid Jacobeit, Silke Wenk (Hg.), Gedaechtnis und Geschlecht: Deutungsmuster in Darstellungen des National-Sozialistischen Genozids, Frankfurt/New York: Campus Verlag, 2002, pp. 343-361.
“Introduction”, Philip K. Jason and Iris Posner, eds., Don’t Wave Goodbye: The Children’s Flight from Nazi Persecution to American Freedom, Westport Ct. and London : Praeger, 2004, pp. 1-18.
"הנצחת נשים בישראל", אריאל 185 (ספטמבר 2008), עמ' 79-66.
"חקר האישה, המגדר והמשפחה בתקופת השואה: התפתחותה של דיסציפלינה היסטורית", בתוך: אסתר הרצוג (עורכת), נשים ומשפחה בשואה, תל-אביב: אוצר המשפט, 2006, עמ' 1 – 26. (באנגלית: "Gender and Family Studies of the Holocaust: The Development of a Historical Discipline", in Esther Hertzog (ed.), Life, Death and Sacrifice: Women and Family in the Holocaust, Jerusalem and New York: Gefen, 2008, pp. 21-40. )
"The Identity of Women in the She'erit Hapleta: Personal and Gendered Identity as Determinants in their Rehabilitation, Immigration and Resettlement", in: Dalia Ofer, Francoise Ouzan and Judith Baumel-Schwartz (eds.), Holocaust Survivors: Resettlement, Memories, Identities, New York and Oxford: Berghahn Press, 2012, pp. 16-45.
Gender Religion and Violence During the Holocaust", in: Andrew R. Murphy, ed., The Blackwell Companion to Religion and Violence, Oxford: Wiley-Blackwell, 2011, pp. 379-388.
"The German-Jewish Children'a Aid's Efforts to Resettle Jewish Refugee Children in the United States during the Holocaust", Fruma Mohrer and Ettie Goldwasser, New York and the American Jewish Communal Experience, New York: YIVO, 2013, pp. 61-78.
"Orthodox Jewish Women as a Bridge Between Israel and the Diaspora", Eliezer Ben-Rafael, Judit Bokser Liwerant and Yosef Gorny (eds.), Reconsidering Israel-Diaspora Relations, Leiden and Boston: Brill, 2014 pp. 203-222.
"The Iconography of Gendered Sacrifice: Women’s Army Corps Memorials in Israel and Great Britain" in, Alberdina Houtman, Marcel Poorthuis, Joshua Schwartz and Joseph Turner eds.), The Actuality of Sacrifice: Models of Interaction between Judaism and Christianity in Past and Present, Leiden and Boston: Brill, 2015, pp. 401-420.
" Jewish Refugee Children in the USA (1934-1945): Flight, Resettlement, Absorption", in: Simone Gigliotti and Monica Tempian (eds.), The Young Victims of the Nazi Regime: Migration, the Holocaust and Postwar Displacement, London: Bloomsbury Academic Press, 2016, pp. 11-30.
"מחקר, זוגיות, וכל מה שביניהם: דפים מיומן של זוג אקדמי", בתוך: איל ברוך ואברהם פאוסט (עורכים), ירושלים וארץ ישראל 12-13, ספר יהושע שוורץ, רמת גן, מרכז רנרט לחקר ירושלים, 2020, עמ' 37 – 58.
"מה תעשי עם תואר בהיסטוריה ובלי תעודת הוראה? כיצד הייתי להיסטוריונית ולחוקרת מדינת ישראל", בתוך: עופר שיף ואבנר בן עמוס (עורכים), קווים לדמותנו: , לחקור את ישראל, לכתוב על עצמנו, שדה בוקר: מרכז מורשת בן-גוריון, 2020 635-613.
How will they ever take you seriously if you write about Veibers?", in: Judith Tydor Baumel-Schwart and Dalia Ofer (eds.), Her Story, My Story? Writing about Women and the Holocaust, Bern: Peter Lang Publishers, pp. 61-72.
"Resisting Obliteration – the lives and deaths of Jewish Women During the Holocaust" in: Nathan Stolfuss, Mordecai Paldiel and Judith Baumel-Schwartz Women Defying Hitler: Rescue and Resistance in Nazi Dominated Europe 1933-1945, London: Bloomsbury, (forthcoming 2022.)
"Individual and Communal Holocaust Commemoration in Israel", in: Maoz Azarhahu et al (eds.), Between Commemoration and Amnesia: Forms of Holocaust Remembrance in Swiss and Transnational Perspective", Vandenhoeck and Ruprecht Verlag, Goettingen (Forthcoming 2022).
" Remember, Research, Commemorate: The (Re)Making of a Holocaust Research Institute", Zev Eleff and Saul Seidler-Feller (eds.), Facing the Truths of History: Essays on Reception and Memory in Honor of Jacob J. Schacter (Forthcoming 2023)
"In the Beginning there was Auschwitz or how a Survivor's Daughter Judith Tydor Baumel-Schwartz and Shmuel Refael-Vivante (eds.), The Darkest Equation: Research as an Arena of Memory for Offspring of Holocaust Survivors, A collection of academic autobiographies, Bern: Peter Lang Publishers (forthcoming 2022)
"Saving Jews in Buchenwald and Auschwitz: The Story of Chaskel Tydor", in Judith Tydor Baumel-Schwartz and Alan Schneider (eds.), All Their Brothers and Sisters: Jews Saving Jews During the Holocaust, Bern: Peter Lang Publishers (forthcoming 2021).
" A Lifelong Journey to My Homeland", in Judith Tydor Baumel-Schwartz (ed.) Goodbye America: Fifty Years of American Jewish Women's Aliyah 1967-2017, Bern: Peter Lang Publishers, (forthcoming 2021)
מאמרים :
"אש קודש, ספרו של האדמו"ר מפיאסצ'נה, ומקומו בהבנת החיים הדתיים בגטו ורשה", ילקוט מורשת כ"ט (אביב 1980), עמ' 187-173.
"מחנה המעבר קיצ'נר בריצ'בורו", קובץ יד ושם י"ד, ירושלים 1981, עמ' 188-179.
"The Kitchener Transmigration Camp at Richborough" Yad Vashem Studies 14,Jerusalem 1981 pp.233-246
"Great Britain and the Jewish Refugee Children 1933-1938".European Judaism 2 :15 (Winter 1981), pp. 19-25.
"לבירור היסטורי של שתי סוגיות הלכתיות שנתעוררו בתקופת השואה", סיני צ"א )סיון-תמוז תשמ"ב(, עמ' 167-157.
"Twice a Refugee: The Jewish Refugee Children in Great Britain During Evacuation 1939-1945", Jewish Social Studies 45 (Spring 1983), pp. 175-184.
"תכנית לאימוץ ילדים מגרמניה ב1938-" דפים לחקר תקופת השואה ג', אוניברסיטת חיפה/בית לוחמי הגטאות 1985,עמ 212-229
"בדרך לארץ הבחירה: עליית הנוער והילדים הפליטים היהודיים בבריטניה בתקופת מלחמת העולם השניה", משואה י"ב, (אפריל 1984), עמ' 81-71.
"תפילות והכרזות צום בעולם החופשי בתקופת השואה", קש"ב קובץ שואה, בר-אילן, המכון לחקר השואה, אוניברסיטת בר-אילן 1, (דצמבר 1985), עמ' 32-23.
Transfer and Resettlement in the United States of Young Jewish Refugees From Nazism" pp. 413-436. American Jewish History 77 (March 1988).
"זיכרון עולם: תפילות וימי אבל לאחר השואה לזכר קורבנות השואה", סיני ק"א (שבט-אדר תשמ"ח), עמ' רע"א-רפ"ד.
"'אנקת אסיר': התפילות באירופה הכבושה תחת השלטון הנאצי", סיני ק"ד (סיון-תמוז תשמ"ט), עמ' קס"ג-קע"ז.
"הילדים הפליטים היהודיים בארצות הברית 1945-1934", דברי הקונגרס העולמי העשירי למדעי היהדות, ירושלים 1989, עמ' 520-513.
אורתודוכסיה: "סיור לימודי" בעולם משתנה", גשר 121 (קיץ 1990) עמ' 78-62.
The Politics of Spiritual Rehabilitation in the DP Camps" The Simon Wiesenthal Annual 6 (1990) pp.57-79
"סידורי-תפילה ומיגבעות - פרק בשיקום הדתי של שארית הפליטה במחנות-העקורים בגרמניה 1949-1945", ילקוט מורשת מ"ח (אפריל 1990), עמ' 68-55.
"סידורי תפילה ומגבעות - פרק בשיקום הדתי של שארית הפליטוה במחנות העקורים בגרמניה 1949-1945", בתוך: יואל רפל, עורך, בריחים של שתיקה: שארית הפליטה וארץ ישראל: קובץ מחקרים ותעודות, שנתון "משואה" כ"ח (תש"ס), עמ' 87-73.
"מבוכנוואלד לקיבוץ בוכנוואלד: התהוותה ופעילותה של קבוצת ההכשרה הראשונה שנוסדה בגרמניה לאחר מלחמת העולם השניה", יהדות זמננו 7 (1992) עמ' 218-191.
"הגבורה היהודית בשואה", סקירה חודשית 7 (נובמבר 1992), עמ' 10-5.
"The Jewish Refugee Children from Europe in the Eyes of the American Press and 1934-1945”, Holocaust and Genocide Studies 5:3 (1990), Public Opinion pp. 293-312
Die 'Zehnerschaft' als Beispiel fuer weibliche Selbsthilfe unter dem NS-Regime”, Tel Aviver Jahrbuch fuer deutsche Geschichte (1992), pp. 271-288.
בעברית: "קבוצת ה'צנרשאפט' כדוגמה לעזרה הדדית בין נשים בתקופת השואה", דפים לחקר תקופת השואה י' (1993) עמ' 127-107.
Through a Child's Eyes: Teaching the Holocaust Through Children's Holocaust Experiences, The British Journal of Holocaust Education 2 (1993), pp. 189-208.
"חקר האישה והמשפחה בתקופת השואה - סקירה היסטוריוגרפית", יהדות זמננו 9 (1995) עמ' 60-45.
The IZL Delegation in the USA 1939-1948: Anatomy of an Ethnic Interest/ ". Protest Group", Jewish History 9:1 (1995) pp. 79-89
Crisis and Reaction: The Hero in ,"The Jewish Heroine During the Holocaust" Jewish History, Menachem Mor (ed.) Omaha, Nebraska, Creighton University Press, Omaha 1995, pp. 217-228
"'חגרה בעוז מותניה': גיבורות השואה בזיכרון הקולקטיבי", דפים לחקר תקופת השואה י"ג (1996), עמ' 201-189.
"In Everlasting Memory: Individual and Communal Holocaust Commemoration"in Israel Affairs, Israel 1:3 .(1995). pp. 146-170
In Everlasting Memory: Individual and Communal Holocaust Commemoration In Israel" Ohana,(eds.) The Shaping of Israeli Identity:Myth, Memory and Trauma Robert Wistrich and David " , London: Frank Cass, 1995, pp. 146-170.
"לזכרון עולם: הנצחת השואה ברמת הקהילה והפרט", עיונים בתקומת ישראל 5 (1995), עמ' 387-364.
"לזכרון עולם: הנצחת השואה ברמת הקהילה והפרט", יואל רפל (עורך) זכרון סמוי זכרון גלוי: תולדות השואה במדינת ישראל, תל-אביב ומשואה, 1998, עמ' 43-19.
“Social Interaction Among Jewish Women in Crisis: A Case Study", Gender and History 7:1 (1995), pp. 64-84.
"קליטת שארית הפליטה בארץ ישראל - קיבוץ בוכנוולד באפיקים (1947-1945)", קתדרה 76 (1995), עמ' 190-173.
"הנצחת נשים באנדרטאות לזכר השואה במדינת ישראל", בשביל הזיכרון 12 (אדר-ניסן תשנ"ו\מארס 1996), עמ' 13-9.
Kibbutz Buchenwald and Kibbutz Hafetz Hayyim - Two Experiments in the Rehabilitation of the Jewish Survivors in Germany 1945”, Holocaust and Genocide Studies 9:2 (1995), pp. 231-249
"תגובת למרד בעולם החרדי", לחימה יהודית בשואה - תולדות הדים, מורשת: דפים לחקר תקופת השואה 12, (תשנ"ה), עמ' 308-289.
"'הצונחים אל עמם' - מבצע הצנחנים-שליחים במלחמת העולם השנייה בפרספקטיבה היסטורית", קובץ יד ושם כ"ה (1996), עמ' 134-103.
"Parachuting to Their People' - the Operation of the Parachutists-Emissaries '" During World War II in Historical Perspective”,Yad Vashem Studies 25 (1996) . pp. 137-180
"Gender and Family Studies of the Holocaust", Women: A Cultural Review .pp. 114-124 , 7 (1996 )
The Heroism of Hannah Senesz: An Exercise in Creating Collective National" Memory in the State of Israel", Journal of Contemporary History 31(1996),. pp. 521-546
"Rachel Laments her Children: Representation of Women in Israeli Holocaust " 1 (1996), Memorials", Israel Studies pp. 100-126
"Kibbutz Buchenwald: The First Hachshara Kibbutz to be Established in Postwar Germany", YIVO Annual 23 (1996), pp. 445-470
"Bridging Myth and Reality: The Absorption of the She'erit Hapletah 1945-1948”,33 (1997) ) Middle Eastern Studies .pp. 362-382
DP's Mothers and Pioneers: Women in the She'erit Hapletah” Jewish History 11:2 (Fall 1997), pp. 99-110.
"'אך נזכור את כולם': הנצחת הצנחנים-שליחים ממלחמת העולם השנייה בשנים 1949-1945", קתדרה 84 (יולי 1997), עמ' 132-107
"Right-wing Ideologies among American Jews: The Seductive Myth of Power in Crisis", Nationalism and Ethnic Politics, 4:4 Winter 1998, pp. 75-109
"מ'מפא"י עם כיפה' ל'גוש אמונים': יחסי דתיים וחילוניים במדינת ישראל", מפנה 20 – 21 (אביב 1998), עמ' 55-52.
Women's Agency and Survival Strategies During the Holocaust”, Women’s Studies International Forum 22:3 (1999), pp. 329-347.
Kahane in America: An Exercise in Right-Wing Urban Terror” Studies in Conflict and Terrorism 22:4 (1999), pp. 311-329
You Said the Words You Wanted Me to Hear But I Heard The Words You Couldn"t Bring Yourself To Say": Women's First Person Accounts of the Holocaust", Oral History Review 27:1 (Winter/Spring 2000), pp. 17-56".
“ In Perfect Faith: Jewish Religious Commemoration of the Holocaust”, Studies in Religion/ Sciences Religieuses 30:1 (2001), pp. 5-23.
(מאמר קצר) ביקורת על ספרו של רוני שטאובר, הלקח לדור: שואה וגבורה במחשבה הציבורית בארץ בשנות החמישים, יד בן-צבי והמרכז למורשת בן-גוריון, תש"ס, בתוך: ציון ס"ו, ד' (תשס"א), עמ' 565-561.
“’Can Two Walk Together If They Do Not Agree’? Reflections on the Compatibility Between Holocaust Studies and Women’s Studies”, Women: A Cultural Review 13: 2 (Summer 2002), pp. 195-206.
“Founding Myths and Heroic Icons: Reflections on the Funerals of Theodor Herzl and Hannah Szenes”, Women’s Studies International Journal 25:6 (2002), pp. 679-695.
“Teacher, Tiller, Soldier, Spy: Women’s Representations in Israeli Military Memorials”, Journal of Israeli History: Politics, Society, Culture, 21:1-2 (Spring-Autumn 2002), pp. 93-117.
"שותפויות מוזרות: התנועה הרביזיוניסטית ואגודת ישראל בתקופת השואה", עיונים בתקומת ישראל 12 (2003), עמ' 492-465.
"בעיני אשה", יד ושם – קובץ מחקרים ל"ב (תשס"ד), עמ' 391-397.
Review Essay of: Walter Laqueur, Generation Exodus: The Fate of Young Jewish Refugees from Nazi Germany, Hanover NH and London, University Press of New England [for] Brandeis UP, 2001, and Zeev W. Mankowitz, Life Between Memory and Hope: The Survivors of the Holocaust in Occupied Germany, Cambridge: Cambridge UP 2002, in: The Jewish Quarterly Review 94:3 (Summer 2004), pp. 563-569.
"גשרים בין אתמול ומחר: מקומה של 'תרבות הגולה' בסיפור חייהן של גיבורות העלייה החמישית", קתדרה, 114 (דצמבר 2004) ,עמ' 148-121.
(together with Dov Schwartz) “Women’s Status and Identity in the Religious Zionist Movement”, Review of Rabbinic Judaism: Ancient, Medieval, Modern, v. VIII (2005), pp. 189-209. ובעברית "אקדמות לחקר מעמד האישה וזהותה בתנועה הציונית הדתית" בתוך: ישי ארנון, יהודה פרידלנדר, דב שוורץ (עורכים), סוגיות בחקר הציונות הדתית: התפתחויות ותמורות לדורותיהן, רמת גן: אוניברסיטת בר אילן, 2012, עמ' 309-329.
"צוואתו של אורי אילן", עיונים בתקומת ישראל 15 (2005) עמ', 209 – 238.
"חלוצות, מורות, ואמהות: נשים חרדיות בקרב שארית הפליטה", בתוך: קובץ יד ושם ל"ו (תשס"ח) עמד 149-121.
"Frum Surfing: Orthodox Jewish Women's Internet Forums As a Historical and Cultural Phenomenon", Journal of Jewish Identities (2009), 2:1, pp.1-30.
"The Lives and Deaths of Female Military Casualties in Israel During the 1950s", Israel Studies 14:2 (2009), pp. 134-157.
Female Icons of the Zionist Movement: The Making of a National Heroine in Israel", Totalitarian Movements and Political Religions 11:3-4, (2011) pp. 249-270.
The Rescue of Jewish Girls and Teenage Young Women to England and the USA during the Holocaust from the Gendered Perspective", Jewish History 26:1 (2012), pp. 223-245.
"'It is Our Custom from Der alter Heim': The Role of Orthodox Jewish Women's Internet Forums in Reinventing and Transmitting Historical and Religious Tradition", Journal of Jewish Identities 6(1) (Jan. 2013), pp. 27-70.
"One Thousand Children: Jewish Refugee Children in the USA (1934-1945)", Prism: An Interdisciplinary Journal for Holocaust Educators 6 (Spring 2014), pp. 38-43.
"The Holocaust and its Aftermath in the Yishuv and the State of Israel"
על ספריהם של שלמה בר-גיל ועדה שיין, וישבתם בטח: ניצולי השואה בהתיישבות העובדת 1945 – 1955, ירושלים: יד ושם, 2010, 357 עמ' ו Dina Porat, Israeli Society: The Holocaust and Its Survivors. London: Vallentine Mitchell, 2010. 459 pp. in: Uzi Rebhun (ed.), The Social Scientific Study of Jewry: Sources, Approaches, Debates, Studies in Contemporary Jewry: An Annual, 25 (2014), pp. 267-.273
(עם יהושע שוורץ) "ברוכים הבאים למזרח התיכון", איגרת 86 (סתיו 2014), עמ' 86.
"מפליט לאזרח – הילדים היהודיים שהגיעו כפליטים לארה"ב בתקופת השואה", ילקוט מורשת 95 (טבת תשע"ה) עמ' 281-259.
"Beloved Beasts, Reflections on the History and the Impact of the British 'Animals in War' Memorial", History and Memory 29:1 (Spring/Summer 2017), p. 104-133.
"My Grandmother's Tkine: Immigrant Jewish Women's Lives, Identites and Prayers in Early Twentieth-Century America", Nashim: A Journal of Jewish Women's Studies and Gender Issues 31 (Spring-Fall 2017), pp. 146-168.
"אנצו סנרי: האציל שהפך לצנחן", ילקוט מורשת 98 (טבת תשע"ח, דצמבר 2017), עמ' 80-105.
"Unearthing the 'Polonskis': A Historian's Odyssey in Family Research", Genealogy 2:1 (2018), 10 doi.10.3391/genealogy/2010010
"דרכו של שופר ממחנה ההשמדה אל תערוכת אושוויץ בניו יורק", האומה 217 (פברואר 2020, שבט תש"פ) עמ' 84 – 89.
"נשים, מגדר, שואה: מבט היסטוריוגרפי", ילקוט מורשת 100 (אדר תש"פ, מארס 2020) עמ' 61-40 (בדפוס),
"Women, Gender and Holocaust: A Historiographical Survey", Moreshet 17 (2020), pp. 255-285.
"Auschwitz: Women used Different Survival and Sabotage Strategies then Men at Death Camp", The Conversation March 27, 2020
" פסח בין ייאוש לתקווה במחנות הנאצים", פסח, פסח ומה שביניהם: זר מאמרים אודות חג הפסח והמגפות בהיסטוריה, בספרות, בפיוט ובהגות, אוניברסיטת בר-אילן, ניסן תש"פ, אפריל 2020 עמ' 20 – 21.
"Chanukah in Buchenwald", Shalom 49:4 (Nov. 2020), pp. 9-11.
"למה להתייחס לנשים בשואה כאל נושא נפרד?", ילקוט מורשת 101 (בדפוס)
"Religious Practice in Nazi Camps" in Thomas Rahe, Gabrielle Hammermann and Ilse Eschebach (eds.), Beiträge zur Geschichte der nationalistischen Verfolgung: Religiosität in nationalsozialistischen Konzentrationslagern und anderen Haftstätten, v 2 (2020). (בדפוס)
כנסים מדעיים:
19 בדצמבר 2012 | חברה בארגון הכנס "מפלגות ותנועות דתיות: עבר, הווה, ועתיד", כנס לציון 90 שנה לפועל המזרחי, 100 שנה לאגודת ישראל ו110 שנים למזרחי, המכון לחקר הציונות הדתית, אוניברסיטת בר אילן |
30 במאי 2010 | חברה בוועדה ההיסטורית של הכנס הבינלאומי בנושא "מי הציל יהודים ומי עמד מנגד", שארגן מרכז ויימן, קרן תרגום שלישי, והמכון לחקר הציונות הדתית, אוניברסיטת בר-אילן |
2 – 6 באוגוסט 2009 | חברה בוועדה ההיסטורית שאישרה את ההצעות לחטיבה ההיסטורית בקונגרס העולמי החמישה עשר למדעי היהדות, ירושלים |
10 ביוני 2007 | חברה בוועדה המארגנת את הכנס "האישה החרדית בישראל: דימויים, מיתוסים ומציאות", שיתקיים באוניברסיטת בר-אילן יחד עם המרכז לחקר האישה ביהדות ע"ש פניה גוטספלד הלר |
13 – 15 במארס, 2003 | חברה בוועדה המארגנת את הכנס "יהודיה נודדת: האישה בהגירה ובעלייה", כנס בינלאומי שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן מטעם המרכז לחקר האישה ביהדות |
30 ביוני – 2 ביולי 2002. |
חברה בוועדה המארגנת את המושב האקדמי של הכינוס הראשון של ארגון בארה"ב OTC (One Thousand Children) , שיקאגו |
2–4 בינואר 2001 | כנס בינלאומי Gender Place and Memory in the Modern Jewish Experience, שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן |
הרצאות בכנסים מדעיים:
6 במאי 2019 | "Auschwitz in a Different Perspective" הרצאה בדיון חוקרים בMuseum of Jewish Heritage בניו יורק, לקראת פתיחת תערוכת אושוויץ | |
5 במאי 2019 | "We Could have been Them: Women Scholars Writing about Women in the Holocaust" הרצאה בדיון חוקרים בניו יורק מטעם פורום Women Recall the Holocaust וארגון Remember the Women, ניו יורק | |
30 באפריל 2019 | "נתיבי הזיכרון של קהילות שחרבו בשואה", בכנס עבר רחוק – עתיד רחוק: פרספקטיבות בחקר יהודי יוון בשואה, רמת גן | |
8 באפריל 2019 | "על פרידה סימה: דברי תגובה והסבר", כנס השקת הספר "קוראים לי פרידה סימה: עולם המהגרות בארה"ב בעיני נערה מבוקובינה", רמת גן | |
27 בינואר 2019 |
"מה? הייתה שואה? בטח הכול אשמת היהודים: מבט על האנטישמיות העכשיווית", בכנס מחשבות על אנטישמיות והכחשת השואה היום: כנס לציון יום הזיכרון הבין-לאומי להנצחת קורבנות השואה, תל אביב (יד ושם, עמותת דורות ההמשך, והמכון לחקר השואה ע"ש ארנולד וליאונה פינקלר). |
|
12 בנובמבר, 2018 | "למה בכלל לעסוק ב'נשים בשואה' כנושא נפרד? בכנס נשים מספרות שואה: כנס לציון 80 שנה ל"ליל הבדולח" ולזכר הגב' פניה גוטספלד הלר, רמת גן | |
26 במאי 2014 |
סימפוזיון לכבוד פרופ' חיים גניזי בהגיעו לגבורות, המחלקה להיסטוריה כללית, אוניברסיטת בר אילן, ("ילדים פליטים וארה"ב, מבט היסטורי") |
|
January 8, 2013 | Seventh International Symposium, the Klal Yisrael Project, Reconsidering Israel-diaspora Relations, Tel Aviv, (lecture topic: "Orthodox Jewish Women as a bridge between Israel and the diaspora"). | |
19 בדצמבר 2012 | "מפלגות ותנועות דתיות עבר, הווה ועתיד": כנס לציון 90 שנה לפועל המזרחי, 100 שנה לאגודת ישראל ו110 שנים למזרחי" רמת" גן (יו"ר פעילה) | |
June 20-21, 2012 | Conflicts and Divisions Among Jewish Communities Throughout the Generations", Ramat Gan,(active session chair "Divisions in Zionism" session) | |
June 13-14, 2012 |
"Religion and Identity, Europe and Beyond: Between Ethnicity and Hybridity", Ramat Gan, (active session chair for "Religion and Modernity" session). |
|
17 July 2011 | The Bergson Group and America's Response to the Final Solution", Jerusalem,(participation in panel discussion) | |
January 9-12, 2011 | The Actuality of Sacrifice; Models of Interaction between Judaism and Christianity in Past and Present, Jerusalem and Ramat Gan (lecture topic: "The Iconography of Gendered Sacrifice: Women’s Army Corps Memorials in Israel and Great Britain") | |
2 – 6 אוגוסט 2009 |
הקונגרס העולמי החמשה עשר למדעי היהדות, ירושלים, (נושא ההרצאה: גלישת הדוסיות: השימוש באינטרנט בקרב ציבור הנשים האורתודוקסי כתופעה היסטורית-חברתית) |
|
אוקטובר 2008 |
ההרצאה השנתית באוניברסיטת Leicester באנגליה : The Annual Lecture Series in Honor of Elchanan and Miriam Elkes
|
|
18-16 בדצמבר 2007 |
Conference of the Association of Jewish Studies, טורונטו, (נושא ההרצאה:Reconstruction of Gender Identity among Jewish Postwar DPs ) |
|
5 בדצמבר 2007 |
החינוך היהודי: אבוקה בצל השואה, מכללה ירושלים, המרכז ללימודי השואה ע"ש צוואטל אבלס-ראב, (נושא ההרצאה "לחנך עולם חדש: סוגיות חינוכיות בקרב שארית הפליטה") |
|
31-29 באוקטובר 2007 |
ילדות ונעורים תחת שלטון הרייך השלישי : הבט מגדרי, בית ברל, בית טרזין, ובית לוחמי הגטאות, (נושא ההרצאה: "הצלתן של ילדות יהודיות בתקופת השואה") |
|
28 באוקטובר 2007 |
Museum of Jewish Heritage A Living Memorial to the Holocaust Jewish Resistance Reconsidered (נושא ההרצאה: “Variations of Women’s Resistance During the Holocaust”) |
|
12 – 16 אוגוסט 2007 |
International Graduates Seminar: Teaching About the Holocaust, ירושלים: יד ושם, (נושא ההרצאה: “Holocaust and Gender”) |
|
11 – 13 ביוני 2007 |
Israel as an Immigrant Society: Between the Melting Pot and Multiculturalism, 23rd Annual AIS Conference, , האוניברסיטה הפתוחה, רעננה,(נושא ההרצאה:“Hayalot Olot Noflot: The Life and Death of Immigrant Women Solders in the IDF During the 1950s”.) |
|
10 ביוני 2007 |
נשים חרדיות בישראל: דימויים, מיתוסים ומציאות, אוניברסיטת בר-אילן,(יו"ר פעיל במושב "מקומן של נשים בעיתונות ובספרות"). |
|
9 במאי 2007 |
"התיזאורוס של מונחים מקצועיים בתחום השואה", הרצאה מוזמנת בפני פורום ארכיברים בינלאומיים ביד ושם לקראת הכנת התיזאורוס הרב-לשוני בתחום השואה באתר יד-ושם |
|
29 – 30 בינואר, 2007 |
המכון ליהדות זמננו, ירושלים Holocaust Survivors in their Countries of Resettlement: Space, Memories and Identities “Where did I come from Where am I going and who am I? Personal and Gendered Identity among Women of the She'erit Hapletah)
|
|
28 בפברואר 2006 |
שירים מברגן בלזן 1944, ערב עיון לרגל הוצאת ספרו של אורי אורלב, יד ושם, (נושא ההרצאה: "מחנה ברגן בלזן, מבט היסטורי") |
|
ינואר 2006 |
Orthodox Jewry and the Holocaust, אוניברסיטת תל-אביב (נושא ההרצאה: “Mothers, Students and Halutzot: Haredi Women among the DP’s)
|
|
26 בדצמבר 2005 |
קתדרה לחקר השואה ע"ש מקס וריטה הייבר, האוניברסיטה העברית בירושלים (נושא ההרצאה: "צנחנים וצנחניות ממלחמת העולם השנייה והזכרון הקולקטיבי הישראלי") |
|
5 – 7 ספטמבר 2005 |
Gender Issues in Holocaust Studies: Third International Conference, בית ברל, בית טרזין, ובית לוחמי הגיטאות (נושא ההרצאה: "Sex, Gender, and Identity among the DP Youth”) |
|
אוגוסט 2005 |
הקונגרס העולמי ה14 במדעי היהדות, האוניברסיטה העברית בירושלים (Active Chair in the session entitled: "Contemporary American Orthodoxy: Sociological and Historical Perspectives) |
|
26 במאי 2005 |
המשק הנשי: יצירה, עבודה, התנדבות ועבדות, הכנס ה6 של האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר המיגדר, המכללה למינהל, ראשון לציון (השתתפות בפאנל "סופרות וסופרים מספרים", בהנחית מרב מיכאלי) |
|
17 במאי 2005 |
הבעייה הדמוגרפית והמדיניות הדמוגרפית של ישראל: יום עיון לזכרו של ד"ר ראובן הכט, חיפה ( נושא ההרצאה: "צנחני היישוב במלחמת העולם השנייה, ומעגלי הזיכרון ההנצחה") |
|
5 – 7 באפריל 2005 |
חיים אנצו סרני: מאה שנה להולדתו ושישים שנה למותו, כנס בינלאומי – ירושלים, המכון ליהדות זמננו, מכון בן-צבי, חברת יהודי איטליה, יד טבנקין ( נושא ההרצאה: "אנצו סרני: האציל שהיה לצנחן") |
|
29 דצמבר 2004 |
יום עיון לכבוד פתיחת ארכיון שקופ-פרנקל-הינדס-אילן והענקת מלגות ופרסי מחקר מקרן אורי אילן ומקרן ד"ר שושנה שקופ-פרנקל, אוניברסיטת בר-אילן (נושא ההרצאה: "דברי סיכום ליום העיון וקווים לדמות הקמת ארכיון לזכר משפחות שקופ-פרנקל-הינדס-אילן") |
|
מרץ 2004 |
Women at War: Special Exhibition, the Imperial War Museum, London (נושא ההרצאה: “Questions and Answers about Women During the Holocaust”) |
|
מרץ 2003 |
יהודיה נודדת: אשה בהגירה ועלייה, אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן (נושא ההרצאה: "גשרים בין אתמול ומחר: 'תרבות הגולה' בסיפור הגיבורה הישראלית") |
|
יוני 2002 |
Active chair in the session Jewish Orthodoxy in the United States, and discussion of the Israeli-American perspective of the topic, One Thousand Children: Historical Perspective (שיקגו) (keynote Address: "The Jewish Refugee Children in the USA 1934-1945”) |
|
אוגוסט 2001 |
"The Study of Jewish Orthodoxy: New Perspectives", האוניברסיטה העברית |
|
ינואר 2001 |
Gender, Place and Memory in the Modern Jewish Experience, אוניברסיטת בר-אילן, (Active chair in the session entitled: “Engendered Memories of the Holocaust and the Second World War in Memory of Sybil Milton” and delivery of historical survey and analysis of Milton’s pivotal role in Holocaust Gender Scholarship |
|
ינואר 2000 |
The Jewish Community: Historical and Cultural Perspectives, חיפה (נושא ההרצאה: Jewish Women's Communal Agency During the Holocaust”" |
|
October 1999 |
Gedaechtnis und Geschlecht. Zum Umgang mit der Geschichte der Konzentrationslager in beidern deutschen Nachkriegs-gesellschaften, Ravensbrueck, (“Women's Commemoration in Israeli Shoa Memorials”)
|
|
יולי 1999 |
השפעת לימודי האישה ומגדר על לימודי היהדות, מכון שכטר ללימודי היהדות, ירושלים (נושא ההרצאה: מגדר ולימודי השואה בארץ ובחו"ל) |
|
יוני 1999 |
סוגיות התנועה הרביזיוניסטית, אוניברסיטת חיפה (נושא ההרצאה: משלחת האצ"ל בארה"ב בין אידיאולוגיה לפוליטיקה") |
|
יוני 1998 |
נשים ביישוב ובמדינה בראשית דרכה, ירושלים, האוניברסיטה העברית (נושא ההרצאה: "היינו שם אתם: הנצחת נשים באנדרטות לזכר הנופלים במדינת ישראל.) |
|
מארס 1998 |
מגדר ועיצובן של קהילות: האתגר לחקר דת, לאום וגזע, החברה ההיסטורית הישראלית בשיתוף עם אוניברסיטאות ישראל, תל-אביב, (נושא ההרצאה:Gendered and Women's Single-Sex Communities During theHolocaust) |
|
נובמבר 1997 |
ציונות ומדיניות ציונית לנוכח השואה, יד-ושם, ירושלים (נושא ההרצאה: רביזיוניסטים ואנשי אצ"ל נוכח השואה 1945-1939) |
|
מארס 1996 |
היסטוריוגרפיה יהודית לקראת סוף המאה העשרים, החברה ההיסטוריות הישראלית, חיפה, (מגיבה להרצאה, נושא התגובה: אנדרטאות לזכר השואה כהיסטוריוגרפיה יהודית חדשה) |
|
יוני 1995 |
הסדנא הבינלאומית הראשונה על נשים בשואה, ירושלים (נושא ההרצאה: Women in the She'erit Hapleta. |
|
יולי 1994 |
International Center for the Teaching of Jewish Civilization, ירושלים (נושא ההרצאה: הוראת הנושא "נשים בשואה" במדינת ישראל) |
|
יולי 1994 |
סדנאות על נשים בתולדות עם ישראל ויהודי מזרח אירופה International Center for the Teaching of Jewish Civilization ירושלים (נושא ההרצאה: הוראת הנושא "נשים בשואה" במדינת ישראל) |
|
March 1994 |
13 Remembering for the Future II, Berlin השתתפות בדיון חוקרים על שואה והיסטוריוגרפיה |
|
October 1993 |
Crisis and Reaction: The Hero in Jewish History, Creighton University, Omaha Nebraska, נושא ההרצאה: The Jewish Woman as Heroine During the Holocaust |
|
1993 יוני |
הקונגרס העולמי האחד עשר למדעי היהדות, ירושלים (נושא ההרצאה: קליטת שארית הפליטה בארץ - המקרה של קיבוץ בוכנוואלד) |
|
1993 יוני |
סוגיות בחקר התנועה הרוויזיוניסטית, מוסד הרצל לחקר הציונות, אוניברסיטת חיפה (נושא ההרצאה: האישה בתנועה הרביזיוניסטית) |
|
1993 מארס |
כנס על ההתנגדות בשואה, מכון שטרוכליץ לחקר השואה באוניברסיטת חיפה ובית לוחמי הגיטאות, אוניברסיטת חיפה ובית לוחמי הגיטאות (נושא ההרצאה: הגישה למרד בעולם החרדי) |
|
October 1992 |
Lessons and Legacies II: Teaching the Holocaust, Chicago (Historiography of Women and Children during the Holocaust) |
|
סוגיות בחקר התנועה הרוויזיוניסטית, מוסד הרצל לחקר הציונות, אוניברסיטת חיפה (נושא ההרצאה: משלחת האצ"ל בארה"ב) |
||
יוני 1991 |
סוגיות בחקר התנועה הרוויזיוניסטית, מוסד הרצל לחקר הציונות, אוניברסיטת חיפה (נושא ההרצאה: שיתוף פעילה בין אגודת ישראל לבין התנועה הרביזיוניסטית) |
|
יוני 1991 |
הכינוס בנושא חיי יום יום בתקופת השואה, אוניברסיטת חיפה ובית לוחמי הגיטאות (נושא ההרצאה: עזרה הדדית בקרב נשים יהודיות בתקופת השואה) |
|
אוגוסט 1989 |
הקונגרס העולמי העשירי למדעי היהדות, ירושלים (נושא ההרצאה: הילדים הפליטים היהודיים בארה"ב בתקופת השואה) |
|
יוני 1989 |
הכינוס הבינלאומי הראשון על יהדות בלגיה והשואה, אוניברסיטת בר-אילן (נושא ההרצאה: קהילת מוריה) |
|
מאי-יוני 1986 |
הכינוס הבינלאומי הראשון בנושא היהדות הדתית וההגות הדתית בשואה ולאחריה, אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן (נושא ההרצאה: סיפורן של תשעים ושלש בנות מבית ספר בית יעקב בקרקוב - מיתוס או מציאות?) |
|
אוקטובר 1985 |
הכינוס הבינלאומי השביעי של יד-ושם בנושא שארית הפליטה, ירושלים(נושא ההרצאה: קיבוץ בוכנוואלד) |
ערכים אנציקלופדיים המופיעים כפרק בתוך ספר: |
“Bermuda Conference", Walter Laqueur and Judith Tydor Baumel (eds.), The Holocaust Encyclopedia, New Haven and London: Yale UP, 2001, pp. 75-76. “Concentration Camps", Walter Laqueur and Judith Tydor Baumel (eds.), The Holocaust Encyclopedia, New Haven and London: Yale UP, 2001, pp. 133-135. “Evian Conference", Walter Laqueur and Judith Tydor Baumel (eds.), The Holocaust Encyclopedia, New Haven and London: Yale UP, 2001, pp. 172-174. “Extermination Camps", Walter Laqueur and Judith Tydor Baumel (eds.), The Holocaust Encyclopedia, New Haven and London: Yale UP, 2001, pp. 174-179. “Parachutists’ Mission”, Walter Laqueur and Judith Tydor Baumel (eds.), The Holocaust Encyclopedia, New Haven and London: Yale UP, 2001, pp. 467-471. “Hannah Szenes 1921-1944”, in: Jewish Women: A Comprehensive Historical Encyclopedia, ed. Paula E. Hyman and Dalia Ofer (a computerized encyclopedia by Shalvi Publications), 1000 words, 2007. “Haviva Reik 1914-1944”, in: Jewish Women: A Comprehensive Historical Encyclopedia, ed. Paula E. Hyman and Dalia Ofer (a computerized encyclopedia by Shalvi Publications), 900 words, 2007. |
ביקורת ספרים בכתבי עת Reviews of Books in Periodicals |
"יועצים לעזרת שארית הפליטה", (ביקורת על ספרו של חיים גניזי, יועץ ומקים: היועץ לצבא האמריקני ולשארית הפליטה, 1949-1945, תל-אביב, מורשת וספרית הפועלים 1987) גשר 117, (אביב תשמ"ח), עמ' 152-151. "קשת רחבה" (ביקורת על: מנחם קאופמן (עורך), יהדות זמננו: שנתון לעיון ולמחקר 5, גשר 120 (חורף תש"ן), עמ' 121-120. "על צדיקים, חסידים וגזרות", (ביקורת על ספרו של מנדל פייקאז', חסידות פולין, ירושלים 1990.) יהדות זמננו 6 (1990) עמ' 355-349. "דו-קיום מסוג אחר", (ביקורת על ספרו של ישעיהו ליבמן (עורך), לחיות ביחד: יחסי דתיים חילוניים בישראל, ירושלים 1990) גשר 123 (קיץ תשנ"א) עמ' 126-124. George Eisen, Children and Play in the Holocaust: Games Among The Shadows, Amherst, University of Massachusetts Press, 1988. The Jewish Quarterly Review, 81 (1991), pp. 435-436. "בעקבות המוזה של משורר הגיטאות", (ביקורת על יחיאל שיינטוך, יצחק קצנלסון - כתבים שניצלו מגיטו וארשה וממחנה ויטל, ירושלים 1990) דפים לחקר תקופת השואה ט (1991) עמ' 273-270. "מזיכרונותיו של יהודי אמריקני", (ביקורת על ספרו של Eli Ginzberg, My Brother’s (Keeper, New Brunswick, N.J., 1989 יהדות זמננו 7 (1992), עמ' 375-371. ביקורת על ספרו של דב לוין, בין ניצוץ לשלהבת , רמת-גן, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן 1987, בולטין של המכון לחקר השואה, אוניברסיטת בר-אילן, 1992. סקירה של הספר: Yehuda Ben-Avner, Vom orthodoxen Judentum in Deutschland zwischen zwei Weltkriegen, Hildesheim, Georg Olms Verlag, 1987, בתוך בולטין של המכון לחקר השואה, אוניברסיטת בר-אילן, 1992 ביקורת על ספרו של Aaron Berman, Nazism, the Jews and American Zionism 1933-1948, Wayne State University Press, Detroit 1991 בתוך: (1992) 13 Studies in Zionism, עמ' 84-82. ביקורת על ספרה של Judith R. Baskin, ed.Jewish Women in Historical Perspective, Detroit: Wayne State University Press, 1991 בתוך: (History 7 (1993 Jewish, עמ' 147-145. "בין ציונים ל'לא ציונים'", ביקורת על:Ambivalent Menahem Kaufman, An Partnership: Zionists and Non Zionists in America 1939-1948, Jerusalem .Detroit 1991, 418p and בתוך: יהדות זמננו 8 (1993) עמ' 402-399. "שארית הפליטה בעולם החדש", ביקורת על : Against All Odds:,William Helmreich Holocaust Survivors and the Successful Lives They Made in America, Simon , and Schuster, New York 1992 בתוך: יהדות זמננו 8 (1993), עמ' 360-357.
"עדויות מהשואה: מזיכרון אישי לזיכרון היסטורי" (ביקורת על ספרו של Ruins of Memory, Yale Lawrence Langer, Holocaust Testimonies: The ,University Press, New Haven and London 1991 בתוך גשר 128-127 (סתיו-חורף תשנ"ד - 1993), עמ' 132-131. "הפליטות הבלתי נגמרת" (ביקורת על ספרן של חנה ויינר ודליה עופר, פרשת קלאדובו, עם עובד: תל-אביב 1993) בתוך יהדות זמננו 9 (1995), עמ' 284-281. "...והגדת..." (ביקורת על ספרו של יונה עמנואל, יספר לדור: קורות משפחה בשואה, ירושלים: מוסד יצחק ברויאר, תשנ"ד,) בתוך המעין ל"ה (תשרי תשנ"ה), עמ' 63-61. "סדר 'נשים'" (ביקורת על ספרן של יהודית רותם, אחות רחוקה: עולמה של האשה החרדית בעיני מי שיצאה משם, הוצאת סטימצקי, 1992, ושל תמר אלאור, משכילות ובורות: מעולמן של נשים חרדיות, עם עובד בשיתוף עם ירחון נעמת, תל-אביב 1992) בתוך גשר 131 (קיץ תשנ"ה), עמ' 130-127. "חנה סנש כגיבורה לאומית" (ביקורת על: חנה סנש: יומנים, שירים, עדויות, ערך משה ברסלבסקי, מהדורה חמש עשרה, מתוקנת ומורחבת, ההדירה והביאה לדפוס: ורדה בכור, תל-אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1994) בתוך יהדות זמננו 10 (1996). עמ' 307-299. "לחיות עם העבר", ביקורת על:Aaron Hass, The Aftermath: Living with The ,Cambridge University Press, 1995 Holocaust, Cambridge: בתוך: גשר 134 (חורף תשנ"ז), עמ' 111-110. ביקורת על: Chaya Brasz, Removing the Yellow Badge: The Struggle for a Jewish Community in the Postwar Netherlands, 1944-1955, Jerusalem: the Institute for Research on Dutch Jewry, The Ben-Zion Dinur Institute for Research on Jewish History, the Hebrew University of Jerusalem, 1955 in Jewish History, 10/2 (1996), pp. 123-124. "בצבת הזיכרון", ביקורת על:Geoffrey Hartman, The Longest Shadow: In The (Aftermath of the Holocaust בתוך גשר 135 (קיץ 1997), עמ'112-111. ביקורת על ספרה של אילנה שמיר: הנצחה וזכרון: דרכה של החברה הישראלית בעיצוב נופי הזכרון, תל-אביב: עם עובד, 1996) בציון ס"ב (תשנ"ז), עמ' 440-437. Short Notices", Moshe Prywes, Prisoner of Hope, Hanover and London: Brandeis . UP 1996, Jewish History 11/2, 1997, p. 133 Short Notices", Yisrael Gutman and Avital Sar (eds.), Major Changes Within" the Jewish People in the Wake of the Holocaust, Jerusalem: Yad Vashem, 1996 בתוך: Jewish History 11/2 (Fall 1997), p. 134 ,Short Notices", David S. Wyman (ed.), The World Reacts to the Holocaust" Baltimore and London: Johns Hopkins UP, 1996, Jewish History 11/2 . (Fall 1997), p. 134 "נשים בסבך הקדמה", (ביקורת על ספרה של פולה היימן, האשה היהודיה בסבך הקידמה: מקומה וייצוגה בעת החדשה, ירושלים: מרכז שז"ר, 1997; Sylvia Barack Fishman, A Breath of Life: Feminism in the American Jewish (Community, New York: The Free Press, 1993 בתוך: גשר 138(חורף תשנ"ט), עמ' 112-110. ביקורת על ספרם של Marcia Sachs Little and Sharon Weissman Gutman, eds., Liturgies on the Holocaust: An Interfaith Anthology, Valley Forge, PA: , Trinity Press International, 1996 בתוך: The Jewish Quarterly Review, 88:3-4, . (Jan.-April 1999), pp. 280-281 "המורדים שבתוכנו" (ביקורת על ספרה של נעימה ברזל, עד כלות ומנגד: המפגש בין מנהיגי מרד הגטאות לבין החברה הישראלית, ירושלים: הספרייה הציונית, תשנ"ח) בתוך: קתדרה 94 (טבת תש"ס), עמ' 181-177. "נשים ומיגדר בשואה" (ביקורת על:,Dalia Ofer and Lenore J. Weitzman, (eds.) Women in the Holocaust, New Yaven and London: Yale UP 1998) בתוך: יהדות זמננו: ציונות מדינת ישראל והתפוצות 13 (תשנ"ט), עמ' 307-303. "נשים ומיגדר בשואה" (ביקורת על:,Dalia Ofer and Lenore J. Weitzman, (eds.) Women in the Holocaust, New Yaven and London: Yale UP 1998) בתוך: Women's Studies International Forum 24:5 (June-July 2000), pp. 133-134 "מין, מיניות ותוצאותיהם במחשבה היהודית", (ביקורת על ספריהם של מרדכי רוטנברג, היצר: הפסיכולוגיה הקבלית של מיניות ויצירתיות, ירושלים ותל-אביב: שוקן, 1999, וGad Freudenthal (ed.), AIDS in Jewish Thought and Law, Hoboken, NJ: Ktav, 1998 בתוך גשר 141(קיץ תש"ס), עמ' 119-118. ביקורת על ספר בעריכתה של אסתר פוקס: Women and the Holocaust: Narrative and Representation (ed. by Esther Fuchs), Studies in the Shoah vol. 22, Lanham MD. University Press of America 1999, in: Women’s Studies International Forum, 24:1 (2000), p. 124. "השואה, היצירה ונשות 'הדור השני'", (ביקורת על ספרה של: Ronit Lentin, Israel and the Daughters of the Shoah: Reoccupying the Territories ( בתוך: גשר 143 (קיץ תשס"א(of Silence, New York and Oxford: Berghahn Books, 2000 עמ' 97-96. "לקח השואה במדינת ישראל", (ביקורת על ספרו של רוני שטאובר, הלקח לדור: שואה וגבורה במחשבה הציבורית בארץ בשנות החמישים, יד בן-צבי והמרכז למורשת בן-גוריון, 2000), מפנה (אוקטובר 2001), עמ' 47-46. "'אוסטיודן' ו'ווסטיודן' בשנות השלושים", (ביקורת על ספרה של יפעת וייס, אתניות ואזרחות: יהדות גרמניה ויהודי פולין 1940-1933, ירושלים: מאגנס וליאו בק, 2000) בתוך: גשר 144 (חורף תשס"ב), עמ' 110-109. "שאלות של זהות" (ביקורת על Asher Cohen and Bernard Susser, Israel and the Politics of Jewish Identity: The Secular-Religious Impasse, Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 2000) בתוך: גשר 145 (קיץ תשס"ב), עמ' 106-107. "'יכין' ו'בועז' של חקר תקופת השואה" (ביקורת על שמועל אלמוג, דליה עופר, דוד בנקיר ודניאל בלטמן (עורכים, השואה: הייחודי והאוניברסלי: קובץ מאמרים, ספר יובל ליהודה באואר; השואה: היסטוריה וזיכרון, ספר יובל לישראל גוטמן , ירושלים: יד ושם והמכון ליהדות זמננו, תשס"ב) בתוך: גשר 146 (חורף תשס"ג), עמ' 107-105. ביקורת על: Jozeph Michman and Marion Aptroot (tr. And intro.), Storm in the Community: Yiddish Polemical Pamphlets of Amsterdam Jewry 1979-1798, Cincinnati: Hebrew Union College Press, 2002) בתוך: גשר 146 (חורף תשס"ג), עמ' 136. זיכרון השואה בגרמניה מאז ועד היום", ביקורת על ספרו של : Dan Michman (ed.), Remembering the Holocaust in Germany, 1945-2000: German Strategies and Jewish Responses בתוך: גשר 147 (קיץ תשס"ג), עמ' 103-102. (Dan Michman, Holocaust Historiography: A Jewish Perspective:, .Conceptualizations, Terminology, Approaches and Fundamental Issues, London and Portland Oregon: Vallentine Mitchell 2003, 435p.) בתוך גשר 148 ( חורף תשס"ד), עמ' 135-134. ביקורת על: (Tamar El-Or, Next Year I Will Know more: Literacy and Identity among Young Orthodox Women in Israel, Detroit: Wayne State University Press, 2002, 331p.) בתוך: Nashim 6 (Fall 2003), pp. 116-121. "טבנקין זו לא רק תחנת מוניות", ביקורת על ספרו של ברוך כנרי, טבנקין בארץ ישראל, רמת אפעל: יד טבנקין, המרכז למורשת בן-גוריון, הוצאת הספרים האוניברסיטאית של בן-גוריון, 2003, 881 עמ', בתוך: האומה 155 (אביב תשס"ד, 2004), עמ' 113-111. ביקורת על: Ruth Gay, Safe Among the Germans: Liberated Jews after World War II, New Haven and London: Yale U.P. 2002, בתוך: גשר 148 (קיץ תשס"ד), עמ' 113-112. "עשרים נקודות-מבט על ז'בוטינסקי", ביקורת על אבי בראלי ופנחס גינוסר (עורכים), איש בסער: מסות ומחקרים על זאב ז'בוטינסקי, עיונים בתקומת ישראל סדרת נושא, קרית שדה בוקר: מכון בן גוריון לחקר ישראל, אוניברסיטת בן-גוריון, מוסד הרצל לחקר הציונות ולימודה, מכון ז'בוינסקי בישראל, מרכז מורשת מנחם בגין, 2004, 553 עמ'), בתוך: האומה 157 (2004), עמ' 99-95.
ביקורת על: Joseph Berger, Displaced Persons: Growing up in America After the Holocaust, New York: Scribner 2001 347 pp. בתוך: Dark Times, Dire Decisions: Jews and Communism, Studies in Contemporary Jewry: An Annual XX (2004), pp. 320-323. Review of Adrienne Kurtzer, My Mother's Voice: Children, Literature and the Holocaust. Peterboro, Ont.: Broadview press, 2002, 384p., בתוך: Shofar 23:4 (Summer 2005) pp 147-148. "בגין לפני ז'בוטינסקי ורזיאל", ביקורת על:יעקב מרקוביצקי, לקסיקון אצ"ל, הארגון הצבאי הלאומי בארץ ישראל, תל-אביב: משרד הביטחון ההוצאה לאור, ברית חיילי האצ"ל, 205, 300 עמ', בתוך האומה 162 (חורף תשס"ו), עמ' 100-97. "זהירות: פסיכו-היסטוריה", ביקורת על: עפר גרוזברד, מנחם בגין: דיוקנו של מנהיג – ביוגרפיה, תל-אביב: רסלינג, 2006, 374 עמ' בתוך: האומה 166 (חורף תשס"ז 2006), עמ' 92-90. “ A Tragic Footnote” ביקורת על: Gabrielle Herz, The Women's Camp in Moringen: A Memoir of Imprisonment in Germany, 1936-1937, בתוך: Nashim: A Journal of Jewish Women's Studies and gender Issues 13 (Spring 2007), pp. 272-275 "התנועה ששילבה בין הדתי ללאומי" ביקורת על: שאול אבישי, ברית החשמונאים, במאבק לחרות ישראל, ראובן מס, ירושלים 2007, 228 עמ' בתוך: האומה 171 (אביב תשס"ח 2008), עמ' 130 – 133. "חברה בכבלי הזיכרון", ביקורת על: אלי שילר וגבריאל בראקי (עורכים), 'ובדמם הבוקר יעלה': זיכרון והנצחה בישראל (אריאל, 172-171), ירושלים תשס"ו , 223 עמ', בתוך: קתדרה 127 (ניסן תשס"ח), עמ' 192-190. ביקורת על: David Bankier, The Jews Are Coming Back: The Return of the Jews to their Countries of Origin After WWII, Yad Vashem and Berghahn Books, 2005, 320p. בתוך: European Historical Quarterly 38:2 (2008), pp. 312-313. ביקורת על: Rochelle G. Saidel, The Jewish Women of Ravensbrueck Concentration Camp, Madison: University of Wisconsin Press, 2004, 279p. in: Studies in Contemporary Jewry 22 (2007), pp. 286-288.
ביקורת על: Beth B. Cohen, Case Closed: Holocaust Survivors in Postwar America, New Brunswick, NJ: Rutgers Universit Press, published in association with United States Holocaust Memorial Museum, 2007, xiii+223p., in American Jewish History 93:3 (Sept. 2007), pp. 363-365. "יצחק שמיר על שולחן הקפה", ביקורת על: יוסי אחימאיר (עורך), אילן הגרי (ניהול אמנותי), יצחק שמיר כסלע איתן, תל-אביב: ידיעות אחרונות – ספרי חמד, מכון ז'בוטינסקי בישראל, 2008, 272 עמ', בתוך: האומה 174 (חורף תשס"ט, 2008), עמ' 101-97. ביקורת על: Phyllis Lassner, Anglo-Jewish Women Writing the Holocaust: Displaced Witnesses. Houndsmills, Basingstoke, Hampshire and New York: Palgrave Macmillan, 2008, 225p., בתוך: Shofar 28:1 (Fall 2009), pp. 171-172, ביקורת על: ניר מן (עורך), והאנגלים אז בארץ: עיונים בפן הבטחוני של תקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל. עלי זית וחרב: סוגיות בתולדות הביטחון של היישוב היהודי ומדינת ישראל 9 (2009), 288 עמ' בתוך: האומה 176 (2009), עמ' 106-10.
ביקורת על: The Impact of the Holocaust in America: The Jewish Role in American Life: An Annual Review, Volume 6 edited by Zev Garber. W. Lafayette, IN: Purdue University Press for the Casden Institute for the Study of the Jewish Role in American Life, University of Southern California, 230 pp. בתוך Shofar 28:2 (2010), pp. 188-191. ביקורת על: רינת-יה (גורודנצ'יק) רובינסון, סערה מסייעת: התנועה הרביזיוניסטית 1925-1940, יד יצחק בן צבי ומכון ז'בוטינסקי בישראל, ירושלים, 2010, 344 עמודים, בתוך: האומה 181 (2011) עמ' 99-102. "אין יותר דיכוטומיה בין גיבורות לבין ניצולות": ביקורת על ספרה של שרון גבע, אל האחות הלא ידועה: גיבורות השואה בחברה הישראלית, בני ברק: הקיבוץ המאוחד, מגדרים, 2010, 302 עמ' בתוך: זמנים 115 (קיץ 2011) עמ' 112-113. "זיכרון תלוי", ביקורת על ספרו של עמיר גולדשטיין, גבורה והדרה: עולי הגרדום והזיכרון בישראל, ירושלים: יד יצחק בן צבי ומכון ז'בוטינסקי בישראל 2011, 355 עמ', בתוך: ישראל: מחקרים בציונות ומדינת ישראל, היסטוריה, חברה, תרבות 20 (2012) ע'מ 225 – 230. "קורות התנועה לפי תאריכים", ביקורת על ספרה של מינה גראור (עורכת) "ימי הצה"ר:כרונולוגיה של התנועה הרביזיוניסטית", מכון ז'בוטינסקי בישראל, תל אביב 2013, 438 עמ', בתוך: האומה 190 (קיץ תשע"ג, 2013) עמ' 109-113. Yehuda Bauer, The Death of the Shtetl, New Haven: Yale UP, 2009, viii+208pp. in: Uzi Rebhun (ed.), The Social Scientific Study of Jewry: Sources, Approaches, Debates, Studies in Contemporary Jewry: An Annual, 25 (2014), pp. 305-308 Sonja Schoepf Wentling and Rafael Medoff, Herbert Hoover and the Jews: The Origins of the “Jewish Vote” and Bipartisan Support for Israel, Washington, DC: The David S. Wyman Institute for Holocaust Studies, 2012, 225 pp., in: American Jewish Archives Journal 65 1,2 (2013), pp. 125-126. "מבט אל העבר המשקיף מן הקיר", ביקורת על יורם א' שמיר (עורך), "לחש מנומס לא יגיע למוח, רק צעקה תגיע", אוצר הכרזות של מכון ז'בוטינסקי, מכון ז'בוטינסקי, תל-אביב, 2014, 157 עמ', בתוך: האומה 196 (חורף תשע"ה, 2014), עמ' 112 – 117. "איש מאחורי מצבה", ביקורת על: מעוז עזריהו בשיתוף מנשה שני, במותם ציוו: אדריכלות בתי הקרבות הצבאיים בישראל השנים הראשונות, תל אביב: היחידה להנצחת החייל, אגף משפחות והנצחה משרד הביטחון, תשע"ב, 96 עמ', בתוך: קתדרה 156 (טבת תשע"ה), עמ' 205 – 209. "השנאה והדמעה", ביקורת על: ילקוט מורשת 94 (11) (טבת תשע"ד), 195 עמ', בתוך: זמנים 130 (קיץ 2015) עמ' 107 – 109. "היסטוריה, זיכרון והשואה החרדית", ביקורת על: מיכל שאול, פאר תחת אפר: החברה החרדית בישראל בצל השואה 1945 – 1961, ירושלים: יד ושם ויד יצחק בן צבי, 2014, בתוך: ילקוט מורשת 96 (טבת תשע"ו), עמ' 231 – 234. ביקורת על Federica K. Clementi, Holocaust Mothers and Daughters: Family, History and Trauma, Waltham, Mass: Brandeis, UP, 2013, in Holocaust and Genocide Studies 30:2 (Fall 2016): 374-376. ביקורת על: מיכל שאול, פאר תחת אפר: החברה החרדית בישראל בצל השואה 1945 – 1961, ירושלים: יד ושם ויד יצחק בן צבי, 2014, בתוך: Studies in Contemporary Jewry 29 (2016), pp.275-277. ביקורת על: דליה עופר (עורכת), משטרת הגטו היהודית בוויליאמפולה: מסמך מגטו קובנה יד ושם: ירושלים, 2016, בתוך: ילקוט מורשת 98 (טבת תשע"ח, דצמבר 2017) עמ' 250-246.
ביקורת על:, Yossi Katz The Tombstone in Israel’s Military Cemetery since 1948: Israel’s Transition from Collectivism to Individualism (Berlin: De Gruyter; Jerusalem: Magnes Press, 2014), 437p. in: Israel Studies Review 33:1 (Spring 2018), pp.112-115
ביקורת על: Alvin H. Rosenfeld, Deciphering the New Antisemitism, Bloomington: Indiana University Press, 2015 258p. in Studies in Contemporary Jewry 30 (2018), pp. 231-233. ביקורת על: Andrea Peto, Louise Hecht and Karolina Krasuka (eds.) Women and ,the Holocaust: New Perspectives and Challenges, Warszawa: Instytut Badan Literackich Pan Wydawnictwo, 2015, 268p. in: Nashim 32 (Spring 2018), pp. 162-165. "ארצי סוף-סוף פרצה בבכי" ביקורת על: אפרים זורוף ורוטה ונגייטה, מסע עם האוייב: השתתפותם של ליטאים בפשעי השואה, ידיעות אחרונות וספרי חמד, תל אביב, 2018ת 207 עמ' בתוך: האומה 211 (סתיו תשע"ח), עמ' 123-119. ביקרות על: Rafael Medoff (ed.), Too Little and Almost Too Late: The War Refugee Board and America's Response to the Holocaust, Washington: The Wyman Institute, 2017 314p. בתוך: American Jewish History103:1 (2019):104-106. ביקורת על: Jennifer Norton Craig, The Kindertransport Contesting Memory- AJS Review. |
תאריך עדכון אחרון : 11/09/2024