ד"ר יוסף פריאל

yosef.priel@biu.ac.il

הקשר שבין הזמר העברי לתנ"ך; ר' חזקיה בן מנוח (חזקוני); החלוקה של פרשיות השבוע

ד"ר יוסף פריאל הוא בעל תואר ראשון בתנ"ך מ'המכללה ירושלים', ותואר שני (בהצטיינות) ושלישי בתנ"ך מאונ' בר-אילן. עבודות התזה והדוקטור שלו עסקו בחזקוני, ר' חזקיה בן מנוח, פרשן צרפתי מן המאה ה-13 שכתב פירוש מקיף מאד ורגיש מאד לתורה.

ד"ר פריאל מלמד בביה"ס ללימודי יסוד ביהדות החל משנת 2009.

באחת עשרה השנים האחרונות חוקר פריאל את הקשר בין הפזמונאים הישראליים לבין התנ"ך, ופרסם ארבעה מאמרים בנושא, שדרכם הפך להיות 'הביוגרף' של יורם טהרלב ודודו ברק, כמו כן כתב על נתן יונתן ואהוד מנור.

עיסוק זה בזמר העברי הוביל לשינוי מוקדי ההוראה של ד"ר פריאל, ובנוסף לקורסים בתנ"ך, הוא מלמד גם חמישה קורסים מוסיקליים בביה"ס ללימודי יסוד.

עיסוקו זה של פריאל בתחום הזמר העברי חורג גם מגבולות האקדמיה - הוא בעל פינת רדיו "השיר בפרשה" ב"כאן מורשת", ויועץ זמר עברי ומנחה ערבי זמר בכל הארץ, ובעיקר בעירו אריאל.

בנוסף, משמש פריאל רב בית כנסת בעיר מגוריו, ומחתן בהתנדבות זוגות מטעם ארגון רבני "צהר".

הקשר שבין הזמר העברי לתנ"ך; ר' חזקיה בן מנוח (חזקוני); החלוקה של פרשיות השבוע

קורסים

(2005) "יהושע ושמות כספרי בבואה", מורשתנו, טז (תשס"ה), עמ' 37–58.

(2005) "על החזרה בתיאור ימי המילואים", בתוך: לייב מוסקוביץ (עורך), מפרות האילן, אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן תשס"ה, עמ' 219–221.

(2006) "סמיכות הפרשיות בפרשת שלח והקשר בדרך הרמז בין הציצית למרגלים", מורשתנו, יז (תשס"ו), עמ' 75–92.

(2007) "על האריכות בקרבנות הנשיאים", שמעתין, 166 (תשס"ז), עמ' 15–18.

(2008) "התנכרות יוסף לאחיו: נקמה או תהליך חינוכי?", טללי אורות, יד (תשס"ח), עמ' 35–52.

(2009) "כמה 'לשונות גאולה' יש בכתוב?", מורשתנו, יח (תשס"ט), עמ' 199–209.

(2010) "רבנו יוסף בכור שור: מעמדו בעולם הפרשנות ותהליך החשיפה המחודש של פירושו", אורשת (שילוב של טללי אורות ומורשתנו), א (תש"ע), עמ' 113–126.

(2011) " 'שמו' של ספר ויקרא: זיהוי מוקד רעיוני חדש בספר המאפשר הוראה איכותית לטקסט מרוחק", הגיגי גבעה, יד (תשע"א), עמ' 47–78.

(2011) "חלוקת פרשות השבוע בספר דברים (ותרומתה לזיהוי רעיונות יסוד בנאום משה)", אורשת, ב (תשע"א), עמ' 53–74.

(2011) "מזמור קכ כפתיח לשירי המעלות", בתוך: יעקב אפשטיין ויעל ברוש (עורכים), מאורות תהלים, אלקנה תשע"א, עמ' 334–336.

(2012) "משמעות הדמיון בין טהרת המצורע וחנוכת הכוהנים", אורשת, ג (תשע"ב), עמ' 35–41.

(2013) "מילת קוד בלשון המקרא: לוז כמקרה מבחן", שמעתין, 184 (תשע"ג), עמ' 57–64.

(2013) "פירוט השלל במלחמת מדין: עיון באריכות טקסטואלית חריגה בתורה", אורשת, ד (תשע"ג), עמ' 77–86.

(2015) "Hezekiah Ben Manoach",  Encyclopedia of the Bible and its Reception online (EBR).

(2015) "רצח גדליה" – מבט נוסף", אורשת, ו (תשע"ה), עמ' 57–64.

(2017) "שירת התנ"ך של יורם טהרלב", מחקרי גבעה, ד (תשע"ו-תשע"ז), עמ' 169–201.

(2018) "הארץ הטובה, ההר הטוב ונביאו אליהו בשירי יורם טהרלב", מחקרי גבעה, ה (תשע"ח),  עמ' 189–208.

(2020), "שירת התנ"ך של דודו ברק", מחקרי גבעה, ז (תש"ף), עמ' 15–37.

2021) " 'מת אב ומת אלול' לנתן יונתן: האב, הבן וכתבי הקודש", רינה בן שחר וניצה בן ארי (עורכות), דברי הכנס התשיעי 'העברית שפה חיה', הוצאת אוניברסיטת תל-אביב והקיבוץ המאוחד (בדפוס) תשפ"א.

הרצאות בכנסים מדעיים:

August 2019 University of Aberdeen: International Organisation for the Study of the Old Testament (IOSOT)

Why did Yehu Ben Nimshi Not Reunite the Kingdoms of Judah and Israel After his Revolt?

יוני, 2019 כנס "מי אני שיר ישראלי", המחלקה למוסיקולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן "שירי יום הזיכרון במערכת החינוך: ההדרות, החסרונות והטעויות".
    מאי, 2019 הכנס השנתי האקדמי של בית הספר ללימודי יסוד, אוניברסיטת בר אילן  "דמותה של רחל בזמר העברי"
    פברואר, 2019 כנס אקדמי "העברית שפה חיה", מכללת אורנים

'מת אב ומת אלול' לנתן יונתן: בין האב, לבן ולכתבי הקודש"

June 2018 University of Amsterdam "The Biblical Poetry of Dudu Barak"
    אוגוסט, 2017 הקונגרס העולמי למדעי היהדות בירושלים

"הוספה בעייתית לדפוסי פירוש רש"י לשמות לא, יח"

June 2017 University of New York (U.S.A) "The Biblical Poetry of Yoram Taharlev"
    יוני, 2017 כנס "מי אני שיר ישראלי", המחלקה למוסיקולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

"תגובת הפזמונאות הישראלית לתוצאות מלחמת ששת הימים".

מרץ, 2017 כנס אקדמי "ירושלים במקרא", מכללת גבעת-וושינגטון

"תגובת הפזמונאות הישראלית על השיבה לירושלים המקראית"

June 2016 Brown University, Providence (U.S.A) Which can be a commentator dealing with language and not a linguist: Hizkuni as a test case?"
    יוני, 2015 כנס "מי אני שיר ישראלי", המחלקה למוסיקולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

"שלמה ארצי א, שלמה ארצי ב: המהפך 1977".

פברואר, 2014 כנס אקדמי "ריאליה מקראית",מכללת גבעת-וושינגטון

"על כסף,  מדיה וריאליה מקראית".

December 2013 AJS, Boston (U.S.A) The Influence of Rabbi Yehuda HaHasid’s   Biblical Commentary on the Hizkuni"
    אוגוסט, 2013 הקונגרס העולמי למדעי היהדות בירושלים

"רגישות פסיכולוגית בפרשנותו של ר' חזקיה בן מנוח (חזקוני)"

מאי, 2011 כנס בנושא: פרשנות ימי הביניים,אוניברסיטת חיפה